Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PREDSTAVNICI ANURS UČESTVOVAĆE NA SKUPU KONFERENCIJE AKADEMIJÂ PODUNAVSKIH ZEMALjA, 8. I 9. MARTA 2012.

03.02.2012.


U okviru kontinuiranih aktivnosti na polju međunarodne saradnje Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske učestvovaće na skupu koji organizuje Konferencija akademijâ podunavskih zemalja, koji će biti održan 8. i 9. marta 2012. godine u Smolenicama u Slovačkoj. Konferencija je formirana u septembru 2011. godine na inicijativu Evropske komisije za regije, a pod okriljem Evropske akademije nauka i umjetnosti, sa ciljem da se povežu naučni kapaciteti Dunavske regije, koji će biti nosioci naučno-istraživačkih projekata u oblastima: održive energije, kulture, turizma, kvaliteta vode, biodiverziteta, obrazovanja, tržišne konkurencije i bezbjednosti i organizovanog kriminala.
    Ovaj skup biće održan pod pokroviteljstvom Ivana Gašparovića, predsjednika Slovačke Republike, Jaromira Pastoreka, predsjednika Slovačke akademije nauka i Feliksa Ungera, predsjednika Evropske akademije nauka i umjetnosti.
    Na ovom, drugom po redu skupu, učestvovaće predstavnici nacionalnih akademija iz Austrije, Bugarske, Češke Republike, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Republike Srpske, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine. Skupu će takođe prisustvovati predstavnici Evropske komisije, sa ciljem da pruže detaljne informacije o vrstama i mogućnostima raspoloživih fondova. Na predlog akademija koje učestvuju na ovom skupu, biće usvojeni koordinatori i partner institucije za saradnju u pojedinim oblastima. Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predložiće da bude partner u oblasti obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, te visokog obrazovanja i organizovanog kriminala i bezbjednosti. Akademija će za ova istraživanja, pored svojih članova, angažovati najkvalitetnije naučnike i stručnjake kao saradnike za rad na budućim projektima.
    Posebno je značajno što je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske pozvana da učestvuje na ovom skupu na predlog više nacionalnih akademija iz okruženja, koje vide Akademiju kao ravnopravnog partnera u svim budućim aktivnostima iz oblasti nauke u budućnosti.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab