Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

SASTANAK SA MINISTROM NAUKE I TEHNOLOGIJE REPUBLIKE SRPSKE

15.02.2012.



Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić, sa saradnicima, održali su danas sastanak u prostorijama Akademije. Predsjednik Kuzmanović i ministar Komić razgovarali su o dosadašnjim aktivnostima ANURS-a koje su se odvijale uz podršku Ministarstva nauke i tehnologije, te o prioritetnim aktivnostima Akademije u 2012. godini u koje bi bilo neophodno da se uključi i resorno ministarstvo. Od posebnog značaja jeste organizacija i priprema međunarodnog naučnog skupa „20 godina razvoja Republike Srpske“, koji će biti održan kao vid nastavka  obilježavanja ovog značajnog jubileja. Cilj ovog skupa jeste da se sistematski prikaže razvoj Republike Srpske u periodu od njenog osnivanja do danas sa aspekta međunarodnih i domaćih relevantnih faktora. Takođe, jedna od glavnih tema razgovora bio je rad na republičkom projektu „Enciklopedija Republike Srpske“ i priprema za publikovanje prvog toma Enciklopedije, za koji je angažovano preko 200 saradnika.   
Nastavljena je aktivnost na projektu „Citiranost istraživača Republike Srpske“, koji će, po prvi put, omogućiti jedinstvenu bazu podataka svih naučnih kadrova u Republici Srpskoj. Predsjednik Kuzmanović istakao je da je Akademija nosilac više od deset naučno-istraživačkih projekata (iz oblasti društvenih, humanističkih, prirodnih i medicinskih nauka) koji, pored domaće, imaju i međunarodnu dimenziju.
Predsjednik Kuzmanović  upoznao je ministra Komića sa programom rada Akademije za 2012. godinu, prema kome je predviđena organizacija desetak naučnih skupova, okruglih stolova i tematskih rasprava o aktuelnim pitanjima, obimna izdavačka djelatnost te razvoj aktivnosti na polju međunarodne saradnje Akademije. Predsjednik Kuzmanović naglasio je da Akademija putem svojih partner institucija, uglavnom nacionalnih akademija sa kojima ima sklopljene sporazume o saradnji, nastoji što više povezati  naučnike iz svih oblasti u cilju ostvarivanja zajedničkih projekata i programa. Od posebnog značaja je učešće ANURS-a u radu Konferencije akademija podunavskih zemalja, koja je osnovana u septembru 2011. godine, na inicijativu Evropske komisije.
Predsjednik Kuzmanović i ministar Komić saglasili su se da je saradnja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske u dosadašnjem periodu bila izuzetno dobra. Ministar Komić naglasio je da se Ministarstvo prema Akademiji odnosi kao jednom od glavnih stubova nauke, te da takav odnos treba da imaju i sve druge institucije u Republici Srpskoj. On smatra da je Akademija ključni faktor razvoja naučne i istraživačke djelatnosti u Republici.







 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab