Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održan simpozijum „ Prevencija i tretman moždanog udara“

28.10.2017.


U organizaciji Odbora za hronične nezarazne bolesti, Odjeljenja medicinskih nauka ANURS-a, održan je 27. oktobra 2017. godine simpozijum „ Prevencija i tretman moždanog udara“ u saradnji sa Društvom doktora medicine Republike Srpske, Udruženjem neurologa RS i Centrom za prevenciju moždanog udara. Skup su pozdravili sekretar Odjeljenja medicinskih nauka, Akademik Prof. dr Dragan Danelišen, predsjednik Odbora za hronične nezarazne bolesti, Odjeljenja medicinskih nauka, Prof. dr Slavica Jandrić, dopisni član ANURS-a i Prof. dr Siniša Miljković, predsjednik Društva doktora medicine RS.

Prof. dr Vlado Đajić je održao predavanje „Asimptomatska karotidna bolest“ i ukazao na važnost blagovremenog otkrivanja  i liječenja bolesti karotida u prevenciji nastanka moždanog udara, posebno u slučajevima kada se ona ne ispoljava kliničkim manifestacijama.
Iskusni interventni neurolog iz UMC Ljubljana, Klinički institut za radiologiju, Zoran Milošević, održao je predavanje na temu „Evolucija i revolucija moždanog udara“, u kome je predstavio savremene endovaskularne terapijske tehnike i  inovacije u liječenju bolesnika sa moždanim udarom, posebno tehnike  za poboljšanje ishoda u liječenju postavljanjem stentova u karotidne arterije.
Prof. dr Milorad Žikić iz Novog Sada govorio je o WHO Monica −dvodecenijskim  istraživanjima i iskustvima Projekta SZO, u čijem su se završnom dokumentu našli podaci Novosadskog saradničkog centra, a rezultati su objavljeni u referentnim istaknutim knjigama od posebnog međunarodnog i nacionalnog značaja. Oni su doprinijeli formulisanju globalne strategije, prevencije i kontrole nezaraznih bolesti, u kojoj je najvažnija mjera otkrivanje i redukcija rizičnih faktora. Predavanje je bilo obogaćeno mnogim sadržajima, primjerima i konkretnim uputstvima za uspješnu prevenciju moždanog udara.
U svom izlaganju o trombolitičkoj terapiji moždanog udara, Prof. dr Siniša Miljković je posebno istakao značaj i uspjeh liječenja u Jedinicama za moždani udar, navodeći da je smrtnost u njima smanjena sa 26% na 21% , da je smanjen stepen onesposobljenosti, skraćeno vrijeme hospitalizacije i dva i po puta povećana vjerovatnoća dobrog ishoda akutnog moždanog udara.  Govoreći o indikacijama, kontraindikacijama, kao i mogućim komplikacijama za primjenu trombolitičke terapije, istakao je da je to prva terapija za koju je dokazano (NINDS 1995) da liječi akutni ishemijski moždani udar, a provodi se kod pacijenata sa trombotičnom okluzijom krvnog suda.
Prof. dr Zoran Vujković je govorio o sekundarnoj prevenciji infarkta mozga sa aspekta sekundarne prevencije, posebno liječenja vaskularnih riziko faktora, antitrombotičke terapije, hirurgije i angioplastike, ali i načina života,  ishrane, konzumiranja  alkohola, pušenja cigareta i regularne fizičke aktivnosti.
Prof. dr Slavica Jandrić je posebno u svom izlaganju istakla da se kompleksnost programa medicinske rehabilitacije zasniva na kompleksnosti simptomatologije i funkcionalnog deficita kod pacijenata sa moždanim udarom i da čini osnovu za kreiranje plana rehabilitacije za svakog pacijenta   individualno. Cilj medicinske rehabilitacije je maksimalno osamostaljivanje, resocijalizacija pacijenta i integracija u društvo. Naglasak je na maksimalnom mogućem postizanju nezavisnosti u aktivnostima samozbrinjavanja  i svakodnevnim životnim aktivnostima, kao i na očuvanju dostojanstva pacijenta. Metode medicinske rehabilitacije u ostvarivanju ovih ciljeva su njega, funkcionalna procjena, funkcionalno osposobljavanje kroz kineziterapiju i terapiju radom, primjena ortotskih pomagala, briga o funkciji vida, govora, kognitivnim funkcijama, kao i o psihiosocijalnom funkcionisanju.

Zaključak sa ovog simpozijuma je da je kompleksno, blagovremeno, kontinuirano,  kombinovano i individualizovano (medikamentozno i funkcionalno, po potrebi hirurško), liječenje pacijenata poslije moždanog udara, od bitne važnosti za funkcionalni ishod, samostalnost i poboljšanje kvaliteta života ovih pacijenata.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab