Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

NAUČNI SKUP „DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM – DVADESET GODINA POSLIJE“ 6. i 7. novembar 2015. godine

22.08.2015.


Ove godine navršava se dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je uspostavljen mir i novo ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine kao složene državne zajednice sa dva državotvorna entiteta – Republikom Srpskom i Federacijom Bosne i Hercegovine i tri konstitutivna naroda.

U proteklih dvadeset godina i pored ostvarenih rezultata, dolazilo je do narušavanja izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je dovelo do otežanog i usporenog razvoja Bosne i Hercegovine.

U godini obilježavanja godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vremenu kada je izvorni sporazum podvrgnut različitim tumačenjima i pokušajima prilagođavanja u cilju ostvarivanja pojedinačnih političkih interesa,  posebno je značajna rasprava sa naučnog aspekta o sljedećim temama: Dejton i očuvanje mira u Bosni i Hercegovini; ustavnopravno uređenje; dosljedna primjena entitetskog uređenja; prenošenje entitetskih nadležnosti; uloga međunarodne zajednice (OHR i visoki predstavnik); organizacija i funkcionisanje pravosuđa, te pokušaj revizije ovog sporazuma.

S tim u vezi, Akademija nauka i umjetnosti, kao najviša naučna i umjetnička institucija Republike Srpske, uvrstila je u svoj program rada za 2015. godinu održavanje naučnog skupa na temu Dejtonski mirovni sporazum – dvadeset godina poslije. Na ovaj način Akademija će dati značajan doprinos ukupnom obilježavanju ove godišnjice, jer će se u toku dvodnevnog rada skupa moći čuti izlaganja eminentnih naučnika i stručnjaka. Predviđeno je da na skupu učestvuju članovi ANURS-a, predstavnici drugih akademija nauka i umjetnosti, te poznati pravnici, istoričari, politikolozi, analitičari i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti i to iz: Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, SAD, Rusije, Španije, Velike Britanije, Finske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i drugih zemalja.

Skup će se održati 6. i 7.  novembra 2015. godine u Banjoj Luci u prostorijama Akademije.
Očekujemo da će učesnici naučnog skupa svojim referatima i diskusijama doprinijeti afirmaciji osnovnih vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvoju Bosne i Hercegovine kao jednakopravne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Nakon održavanja skupa, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske objaviće poseban zbornik radova u koji će biti uključeni svi referati izloženi na skupu. Zbornik radova biće upućen svim institucijama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnim organizacijama koje djeluju na našem području.
 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab