Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

UČEŠĆE DELEGACIJE ANURS NA GENERALNOJ SKUPŠTINI MEĐUNARODNOG VIJEĆA ZA NAUKU U RIMU, 27-30. SEPTEMBRA 2011. GODINE

28.09.2011.



Delegacija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske prisustvuje Generalnoj skupštini Međunarodnog vijeća za nauku, koja se u Rimu održava od 27. Do 30 septembra 2011. godine u sjedištu Organizacije ujedinjenih nacija za agrikulturu i hranu (FAO).
Svečanom otvaranju skupštine prisustvovao je i predsjednik Republike Italije Đorđo Napolitano, te ministar za obrazovanje i istraživanje u Vladi Italije i predsjednik Nacionalnog vijeća za istraživanje Republike Italije.
U radu ovog najvišeg tijela naredna tri dana učestvovaće 116 nacionalnih članica i 30 naučnih unija iz 136 zemalja u svijetu, a glavne teme skupštine vezane su za aktuelna pitanja poboljšanja kvaliteta života ljudi u svim dijelovima svijeta, te o mjestu, ulozi i rješenjima koje nauka može ponuditi u ovom smislu.
Poseban akcenat biće stavljen na univerzalnost nauke, upotrebu obnovljivih izvora energije, održivosti razvoj zemlje pod uticajem globalnih klimatskih promjena, biodiverzitet i ekosisteme. Takođe će biti usvojen strateški plan za narednih šest godina.
Biće izvršen izbor novog rukovodstva Međunarodnog vijeća (predsjednik, dva potpredsjednika, generalni sekretar i izvršni odbor).
Međunarodno vijeće za nauku je najstarija naučna unija u svijetu, osnovana 1931. godine. Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske primljena je 2009. godine kao punopravan nacionalni član ovog tijela.

 

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab