Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

NAUČNI SKUP „SRPSKI JEZIK I AKTUELNA PITANjA JEZIČKE POLITIKE“

04.11.2013.


Srspka akademija nauka i umetnosti – Odjeljenje književnosti i umjetnosti, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Institut za srpski jezik SANU i Fond „Đorđe Zečević“ organizovali su naučni skup na temu „Srpski jezik i aktuelna pitanja jezičke politike“, koji je održan u Beogradu 28. oktobra 2013. godine. Skupu su prisustvovali brojni akademici, lingvisti i univerzitetski profesori koji su govorili o srpskom jeziku u obrazovanju, u medijima, o standardizaciji srpskog jezika, kao i upotrebi i statusu srpskog jezika u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i dijaspori.
Posebno je aktuleno pitanje jezika u BiH, gdje se u posljednje vrijeme grozničavo traže dokazi za postojanje istorijskih osnova za „bosanski jezik“, dok se nasuprot tome  u Hrvatskoj pokušava „ugušiti“ vjekovima prisutan srpski jezik.
Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović uputio je pismo koje je skupu pročitao akademik Slobodan Remetić, aktivni učesnik skupa ispred ANURS-a. U ovom pismu predsjednik Kuzmanović podržao je sve aktivnosti koje se vode na očuvanju srpskog jezika, kao glavnog stuba nacionalnog i kulturnog identiteta, i posebno istakao da će i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, u skladu sa svojim kadrovskim i materijalnim mogućnostima, uvijek davati doprinos na ovakvim i sličnim manifestacijama. Predsjednik je posebno naglasio da se u BiH primjenjuju dvostruki aršini na polju jezičke problematike, čime je položaj srpskog jezika u Republici Srpskoj i BiH dodatno ugrožen.
Akademik Slobodan Remetić u svom izlaganju je rekao da se jezička politika u BiH poslije Drugog svjetskog rata zasniva na falsifikovanju istorijskih činjenica, te atakovanju na tuđe i „izopštavanjem Šantića, Kočića, Dučića“.
Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da jezička politika ne smije biti „srbijanska, nego svesrpska“, te da je potrebno štampati rječnik Matice srpske na ijekavskom izgovoru što prije.
Stanić je takođe upozorio da moraju postojati okviri za konsenzus „šta je srpski narod i koji je njegov identitet“, te naglasio da je problematično to što pojedini lingvisti pripisuju latinicu isključivo hrvatskoj kulturi, a ona je povremeno služila i kao srpsko pismo.
Učesnici skupa poručili su da je neophodan konsenzus unutar političke i državne zajednice, kao i da moraju postojati sankcije za one koji ne poštuju jezičku kulturu.
Skupu su prisustvovali potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskog – filolog i profesor lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Milorad Pupovac, akademik Ivan Klajn, šef katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević, te predsjednik Nacionalnog savjeta za kulturu Srbije Duško Paunković.

Pismo predsjednika ANURS-a
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab