Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

IZBORNA SKUPŠTINA ANURS

19.12.2012.


    Novi članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prema Statutu, biraju se svake četiri godine. Ova godina (2012) je izborna, pa je, s tim u vezi, Akademija raspisala konkurs za izbor novih članova u sve četiri kategorije (redovne i dopisne, članove izvan radnog sastava i inostrane članove).

    Sve procedure, propisane Statutom Akademije, sprovedene su u periodu od 14. juna 2012. godine (kada je raspisan konkurs) do danas, pa je zakazana sjednica Skupštine, najvišeg i jedinog tijela koje ima pravo izbora članova Akademije.

    Izborna skupština, na kojoj će biti birani redovni i dopisni članovi, članovi izvan radnog sastava i inostrani članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, održaće se 21. decembra 2012. godine, u 12 časova, u Maloj sali Akademije.

    Da bi Skupština mogla da izabere nove članove prethodno se morao obaviti cijeli niz proceduralnih postupaka, propisanih Statutom Akademije. Ovo je završna faza izbora, koja se odvijala upravo po tim, jasno određenim, procedurama, a na osnovu Zakona o Akademiji, Statuta Akademije, raspisanog konkursa i kriterijuma za izbor članova Akademije.

    Po završetku konkursa, u skladu sa Statutom, komisijski je utvrđeno da je prijavljen 51 kandidat, od kojih osam nije ispunilo potrebne formalno-pravne uslove. U dalju proceduru ušla su 43 kandidata, za sve četiri kategorije. Kompletna dokumentacija o svim kandidatima dostavljena je nadležnim odjeljenjima, kako bi se imenovale komisije za pisanje referata i mišljenja o kandidatima. Komisije su sastavljene od članova iz naučne ili umjetničke oblasti kandidata. Na osnovu uvida u dostavljenu dokumentaciju o kandidatima (knjige, radovi, izvodi iz knjiga i sl.), komisije su napisale referate i dostavile ih odjeljenjima na razmatranje. Odjeljenja su održala svoje sjednice, na kojima su se članovi odjeljenjâ, tajnim glasanjem, izjasnili o svim kandidatima koji su dobili pozitivan referat. Izvještaje o sprovedenim procedurama odjeljenja su dostavila Predsjedništvu, koje je održalo dvije proširene sjednice (19. i 23. novembra 2012. godine). Na sjednicama je zaključeno da su sve procedure za izbor članova obavljene u skladu sa propisanim aktima, te je utvrđena lista od 22 kandidata (za sve kategorije) koji su ispunili uslove za ulazak u završnu izbornu fazu, predviđenu za predstojeću sjednicu Skupštine Akademije. Skupština će, prema Statutu, potvrditi i izbor inostranih članova Akademije.

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab