Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Sjednica Uređivačkog odbora Enciklopedije Republike Srpske (ERS), 29. jun 2012.

29.06.2012.



Sjednica Uređivačkog odbora Enciklopedije Republike Srpske (ERS), održana je 29. juna 2012.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu na Enciklopediji Republike Srpske. Zaključeno je da su u proteklom, petogodišnjem periodu, uz mali kadrovski potencijal, a u poređenju sa drugim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije koje su naslijedile organizovane i afirmisane naučne, statističke, medijske i druge ustanove i raspolažu sa većim fondom građe i naučnoverifikovanih dokumenata, sve do enciklopedijskih izdanja, ostvareni zavidi rezultati. Rad na enciklopedijama iz okruženja trajao je  i do petnaestak godina do objavljivanja prvog toma, a pretpostavke su da bi se prvi tom ERSmogao objaviti sredinom iduće godine. 

Rad na ERS, razlikuje se od rada na nekim drugim enciklopedijama u okruženju i po tome što se paralelno radi na azbučniku i na pisanju odrednica. Formirano je 27 stručnih redakcija, po naučnim oblastima, i 62 lokalne redakcije, što ERS čini koncepcijski drugačijom u odnosu na druge enciklopedije. Rad lokalnih redakcija značajan je i po tome što su one u mogućnosti da prikupe podatke o ljudima koji su rođeni u njihovim opštinama, a ne žive više na području RS.

Prije početka rada na Enciklopediji sačinjen je opšti Kriterijum za azbučnik Enciklopedije Republike Srpske, te niz pojedinačnih kriterijuma za određene oblasti (ličnosti iz političkog i javnog života, sportiste, Vojsku Republike Srpske itd.). Urađena su uputstva za pisanje odrednica za arhive, pozorišta, biblioteke, muzeje, a koja ujedno služe i za pisanje odrednica za druge ustanove. Pored uputstava za  pisanje, utvrđen je i obim odrednica za naseljena mjesta.

Početni azbučnik ERS sadržavao je 3510 jedinica, dok sada uukupno sadrži 11 673, od čega je završeno 2908 odrednica. Azbučnik trenutno obuhvata 3937 odrednica od slova A do D (prvi tom), od čega 965 o naseljenim mjestima. Dosad je završeno 1606, među kojima je 257 o naseljenim mjestima.

Međutim, bez obira na zadovoljstvo dosadašnjim radom,  Uređivački odbor je nezadovoljan radom pojedinih stručnih redakcija, te većim brojem lokalnih redakcija. Rad članova lokalnih redakcija otežava i to što nemaju podršku lokalnih zajednica, prenstveno njihovog rukovodstva, koje je potrebno animirati.

Finansijsko stanje na projektu izrade ERS je zadovoljavajuće, prvenstveno zahvaljujući uštedama iz prethodnih godina. Naime, sredstva za rad obezbjeđuju se najvećim dijelom (trenutno i jedinim) iz budžeta Republike Srpske, iako je po Zakonu o Enciklopediji RS obavezna finansijska podrška lokalnih zajednica, privrednih i ostalih zainteresiranih subjekata.  Nastojanje da prikaže suštinska pitanja u vezi sa prošlošću i sadašnjošću Republike Srpske (običaji, obredi, religija, mentalitet), kao i prožimanje sa kulturama okolnih naroda, čini ERS projektom od nacionalnog značaja.

Vlada je redovno uplaćivala sredstva za rad na ovom projektu, dok je manji broj opštinâ potpisao ugovore o finansiranju Enciklopedije, ali nijedan dio tih sredstava nije uplaćen. Ovih dana, očekuje se uplata Grada Banja Luka. Sada, kada se rad na ERS intenzivirao, a obim posla povećao, i kada se očekuje štampanje prvog toma, javila se potreba za finansijskom podrškom šire društvene zajednice, prvenstveno opštinâ, na šta ih obavezuje i Zakon o Enciklopediji RS.

Na sastanku je još bilo riječi i o likovno-grafičkom uređenju ERS, kao i o izmjenama i dopunama Pravilnika o izradi Enciklopedije Republike Srpske.


Izvještaj o radu ERS





Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab