Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PREDSJEDNIK ANURS AKADEMIK RAJKO KUZMANOVIĆ UČESTVOVAO U RADU KOORDINACIONOG SAVJETA MEĐUNARODNOG SAVEZA PRAVNIKA ODRŽANOG U MOSKVI

15.03.2012.



Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović učestvovao je danas (15. marta 2012. godine) u svojstvu nacionalnog predstavnika, u Moskvi u radu Koordinacionog savjeta Međunarodnog saveza pravnika. Republika Srpska primljena je kao 140. punopravna članica u ovaj savez.
 U okviru redovnog godišnjeg zasjedanja, Koordinacioni savjet razmatrao je predloge novih kandidata za prijem u članstvo Međunarodnog saveza pravnika, izvještaj o radu u 2011. godini, te usvojio plan aktivnosti za 2012. godinu.
Posebno je značajno da je u ovaj plan aktivnosti, Međunarodni savez pravnika, uvrstio i međunarodnu naučnu konferenciju pod radnim naslovom „Republika Srpska – dvadeset godina – dostignuća, perspektive i izazovi“, koju će u septembru 2012. godine organizovati Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. Učešće na ovoj konferenciji najavili su i najviši rukovodioci Međunarodnog saveza pravnika – predsjednik Andrej Trebkov i potpredsjednici Valerij Evdokimov i Igor Trunov.
Koordinacioni savjet razmotrio je predlog formiranja jedinstvenog Evroazijskog ekonomskog prostora i izrazio spremnost da, kao stručno tijelo, pruži doprinos njegovom brzom uspostavljanju. Međunarodni savez pravnika zauzeo je stav da će postojanje jedinstvenog Evroazijskog ekonomskog prostora dati direktan doprinos ekonomskoj stabilnosti ovog regiona, koji stiče sve više osnova za povezivanje.
U okviru posjete Moskvi, predsjednik Kuzmanović održao je predavanje na Fakultetu prava i politike,ruskog državnog univerziteta Plehanov, na temu „Razvoj pravnog sistema u Republici Srpskoj“.
Takođe se sastao sa predsjednikom Odsjeka za pravne  nauke Ruske akademije prirodnih nauka, akademikom Igorom Trunovim. Razgovori su vođeni u pravcu uspostavljanja formalne saradnje između Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Ruske akademije prirodnih nauka, kao i o konkretnom učešću dviju akademija u zajedničkim naučnim i kulturnim programima.
Predsjednik Kuzmanović i akademik Trunov saglasili su se da je neophodno povezivanje u svim sferama života i rada, a posebno na naučnim osnovama, između Republike Srpske i Rusije.



 

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab