Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Izašao iz štampe, trinaesti po redu, zbornik radova sa Međunarodnog naučnog skupa „Savremeni materijali 2020”

01.03.2021.


Iz štampe je izašao trinaesti po redu, zbornik radova sa Međunarodnog naučnog skupa „Savremeni materijali”, koji je održan 11. septembra 2020. godine. 
 
Zbog okolnosti izazvanih pandemijom virusa Kovid 19, skup održan je na nešto drugačiji način, u skladu sa mjerama koje su propisane u cilju suzbijanja širenja virusa.
Stoga je u uvodnom dijelu skupa prisustvovao manji broj gostiju i učesnika, te su uvodni govori i plenarna predavanja učesnicima učinjena dostupnim putem video linkova objavljenih na sajtu Konferencije. Takođe, sve poster prezentacije objavljene su na sajtu Konferencije, sa kontakt imejlovima kako bi se omogućila komunikacija između učesnika.
Ovaj zbornik predstavlja zbirku recenziranih radova saopštenih na Trinaestom međunarodnom naučnom skupu „Savremeni materijali”. Jedan dio radova je objavljen u naučnom časopisu „Contemporary Materials”, takođe u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.
 
Na ovom skupu prezentovano je devet radova u okviru plenarne sesije, a 84 rada putem poster prezentacija. Ukupan broj autora svih radova je 247 i to je osnovni pokazatelj da je veliki broj istraživača zajednički učestvovao u ovim istraživanjima. S obzirom da su istraživanja i razvoj ove oblasti prioriteti gotovo svih zemalja u svijetu, posebno najrazvijenijih, svoja saznanja i iskustva prenijeli su nam, pored domaćih, eminentni naučnici iz Ruske Federacije, SAD, Slovenije, Bugarske, Srbije, Rumunije, Njemačke, Gruzije, Hrvatske, Makedonije, Norveške, Tajvana, Ukrajine, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.
 
Predstavljeni radovi najvećim dijelom obuhvataju prirodne, tehničke, biotehničke i medicinske nauke. Najveći broj radova posvećen je proučavanju materijala koji se koriste u biomedicini. Gotovo svi radovi baziraju se na rezultatima multidisciplinarnog istraživanja savremenih materijala, njihovoj primjeni u nauci, tehnologiji i industriji. 
 
Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, izdavanjem ovog zbornika, daje svoj doprinos afirmaciji i razvoju savremenih materijala i nanotehnologija, kao bitnog faktora privrednog i ekonomskog razvoja društva.
 
Zbornik radova
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab