Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PREMINUO POTPREDSJEDNIK ANURS-a AKADEMIK VASKRSIJA JANjIĆ

13.10.2020.


Dana 13. oktobra 2020. godine, nakon kraće bolesti u 77-oj godini preminuo je naš poštovani potpredsjednik, akademik Vaskrsija Janjić 
 
Akademik, prof. dr Vaskrsija Janjić
 
Vaskrsija Janjić rođen je 30. aprila 1944. godine u selu Lamovita kod Prijedora. Osnovne, postdiplomske i doktorske studije završio je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu.  Radio je na institutu za primjenu nuklearne energije u poljoprivredi veterinarstvu i šumarstvu u Beogradu. U dva mandata obavljao je dužnost direktora Instituta. Biran je za člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske 1997. godine, a dužnost potpredsjednika Akademije obavljao je u dva mandata.
 
Objavio je  više od 40 knjiga i preko 500 naučnih i stručnih radova. Učestvovao je u realizaciji više od 40 naučnoistraživačkih projekata i bio je mentor za 23 doktorske disertacije. Obavljao je dužnost je glavnog i odgovornog urednika više naučnih i stručnih časopisa. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja (Oktobarska nagrada grada Beograda, Plaketa grada Banja Luke, Orden rada sa srebrenim vijencem idr.)
 
Mjesto i vrijeme sahrane akademika Janjića biće naknadno objavljeno.
 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab