Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

SAOPŠTENjE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI REPUBLIKE SRPSKE U VEZI SA EPIDEMIJOM COVID-19 U REPUBLICI SRPSKOJ

10.09.2020.


Povodom aktuelne situacije u vezi sa epidemijom  COVID-19, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske daje sljedeće saopštenje za javnost: 
Koronavirusi (CoV) predstavljaju veliku porodicu virusa koja izaziva bolesti od obične prehlade do ozbiljnih oboljenja, kao što su: bliskoistočni respiratorni sindrom (Middle East Respiratory Syndrome – MERS-CoV) i teški akutni respiratorni sindrom (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS-CoV). 
COVID-19 je oboljenje izazvano novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Trenutno je svijetu oboljelo više od 27 miliona ljudi, a umrlo je oko 900.000. Najviše oboljelih je u SAD, Brazilu i Indiji. U evropskim zemljama, najviše oboljelih je u Rusiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji. U Republici Srpskoj do sada je oboljelo oko 7.900 lica.
Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, sa svojim Odjeljenjem medicinskih nauka, od samog početka pojave epidemije COVID-19 prati sva dešavanja, a posebno sva istraživanja koja se u svijetu sprovode s ciljem sprečavanja daljeg širenja ove infekcije.
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je preporuke i mjere prevencije i zaštite, u cilju sprečavanja zaraze COVID-19 virusom i suzbijanja širenja ove infekcije, koje su prihvatile sve države svijeta.
Želimo istaći da je Vlada Republike Srpske, preko Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske i medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči, na vrijeme prihvatila i implemetirala ove preporuke SZO i angažovanjem svih zdravstvenih ustanova, sa UKC Republike Srpske na čelu, doprinijela kontrolisanom praćenju bolesti, te zbrinjavanju i liječenju zaraženih i ugroženih lica.
Ovim putem želimo da se iskreno zahvalimo i pružimo punu podršku svim zdravstvenim radnicima, čijim zalaganjem se uspješno vodi intenzivna borba za ograničenje i smanjenje stope inficiranih i ublažavanje posljedica bolesti.
Odjeljenje medicinskih nauka upućuje apel svim građanima Republike Srpske da se maksimalno pridržavaju svih predloženih mjera zaštite, prema preporukama SZO. Posebno apelujemo da se zdravstvene i sanitarne mjere striktno poštuju u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.
Neophodno je sprečavanje kontaktiranja sa zaraženom ili potencijalno zaraženom osobom, ali i nošenje zaštitnih maski i održavanje kako lične higijene tako i higijene prostorija u kojima boravimo.
Potrebno je posvetiti naročitu pažnju hroničnim bolesnicima, njihovom praćenju i neophodnosti uzimanja redovne terapije.
Fizička aktivnost je poželjna, koliko god je izvodljiva, u skladu sa preporukama prilagođenim životnoj dobi i zdravstvenom stanju. Očuvanje i podizanje mentalnog zdravlja takođe je važno, kao i ostale mjere zaštite.
U liječenju pacijenata od COVID-19 infekcije u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske primenjuju se najsavremenije dostupne metode liječenja. Naši ljekari permanentno prate sva nova dostignuća u svijetu na ovom polju i primjenjuju ih u liječenju.
S ciljem prevencije i liječenja oboljelih od COVID-19 infekcije, širom svijeta sprovode se brojna naučna istraživanja, a planirano je da se neka od tih istraživanja rade i kod nas. Ključna istraživanja usmjerena su na pravljenje specifične vakcine za masovnu imunizaciju i na kliničko ispitivanje novih lijekova za COVID-19 infekciju, prvenstveno onih koji bi blokirali ulazak virusa u ćelije ljudskog organizma.
S obzirom na pojavu novog koronavirusa i nove infektivne bolesti, kao i na njen pandemijski karakter, neophodno je u narednom periodu raditi na razvoju ljudskih resursa u oblastima infektivnih bolesti, epidemiologije i intenzivne medicine, organizovanjem svih oblika edukacije.
Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Odjeljenje medicinskih nauka stoje na raspolaganju za podršku u organizaciji naučnih skupova i istraživanja u navedenim oblastima koja bi se sprovodila u narednom periodu. 
 
Banja Luka, 10. septembar 2020. 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab