Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Okrugli sto „Dejtonski mirovni sporazum – dvadeset pet godina kasnije“

01.04.2020.


Ove godine navršava se dvadeset pet godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma), kojim je uspostavljen mir i novo državnopravno uređenje Bosne i Hercegovine kao složene državne zajednice, sastavljene od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.
U proteklih dvadeset pet godina, i pored ostvarenih rezultata, dolazilo je do čestog narušavanja izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je dovelo do otežanog i usporenog razvoja Bosne i Hercegovine.
Odjeljenje društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, u okviru obilježavanja pomenute godišnjice, organizovaće dvodnevni okrugli sto  Dejtonski mirovni sporazum – dvadeset pet godina kasnije. 
Predviđeno je da na okruglom stolu učestvuju članovi ANURS-a, predstavnici drugih akademija nauka i umjetnosti, te poznati pravnici, istoričari, politikolozi, analitičari i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti.
Planirano je da se okrugli sto održi 19. i 20. novembra 2020. godine u Banjoj Luci u prostorijama Akademije. 
Očekujemo da će učesnici okruglog stola svojim referatima i diskusijama doprinijeti afirmaciji osnovnih vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvoju Bosne i Hercegovine kao složene državne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 
 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab