Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE „OGLEDI“

27.06.2019.


U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, 27. juna 2019. godine, održana je promocija knjige „Ogledi“, koju je priredio Duško Pevulja, a koja je objavljena u izdanju ANURS-a i Centra za srpske studije iz Banjaluke.

Knjiga „Ogledi“ predstavlja izbor iz tekstova Slobodana Jovanovića koje je posvetio velikanima srpske književnosti devetnaestog i dvadesetog vijeka,a ovom promocijom obilježena je 150-ta godišnjica od njegova rodđenja. Slobodan Jovanović je po svojoj vokaciji pravnik i bio je više od četrdeset godina profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Istaknuti je srpski istoričar, sociolog, književni kritičar, političar, predsjednik Srpske kraljevske akademije.

Pored priređivača, o knjizi su govorili prof.d r Ranko Popović, dopisni član ANURS-a, Jovan Pejčić, književni kritičar i Vojislav Koštunica, bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije.

Na kraju promocije, Vojislav Koštunica rekao je da je „Slobodan Jovanović izuzetna pojava u srpskoj kulturi. Pravnik, istoričar, sociolog i književni kritičar, prvorazredni predstavnik beogradskog stila, izdvaja se veličinom, snagom, lepotom i mnogolikošću svoga dela“. Podsjetio je na riječi Jovana Dučića koji je za Slobodana Jovanovića rekao: „Čovjeka poput Slobodana Jovanovića srpska književnost i nauka nikada ranije nisu imale. Osim u malo slučajeva u Francuskoj, zaključio je on, takvog nemaju ni najveći među ostalim narodima.

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab