Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

OBILjEŽAVANjE SVJETSKOG DANA ŠUMA U ANURS-u

21.03.2019.



U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, u organizaciji Odbora za biotehničke nauke Odjeljenja prirodno-matematičkih i tehničkih nauka ANURS-a održan je Okrugli sto „Svjetski dan šuma“ 21. marta 2019. godine.
 
Suorganizatori okruglog stola su bili JPŠ „Šume Republike Srpske“, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.
 
Tom prilikom, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Javno preduzeće šumarstva „Šume Republike Srpske“, potpisali su Sporazum o saradnji. Predsjednik ANURS-a, akademik Rajko Kuzmanović je otvorio skup. Skupu su se obratili Zoran Stojičić, v.d. direktora JPŠ „Šume Republike Srpske“, prof. dr Gordana Rokvić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i prof. dr Vojislav Dukić, dekan Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci.
 
Na skupu je govoreno o značaju šuma kao idealnoj ekološkoj fabrici, najefikasnijem čistaču atmosfere od ugljen dioksida i izvoru kiseonika, pouzdanom sistemu odbrane od bujica i erozije zemljišta, izvoru pitke vode, optimalnom staništu za živi svijet i nezamjenljivom prirodnoj sredini za opstanak civilizaciju. Primarni cilj održavanja ovog okruglog stola ustvari bio je podizanje javne svijesti o šumama kao važnom globalnom resursu i o šumarstvu kao značajnoj privrednoj grani u Republici Srpskoj.
 
 FAO je 2019. godinu posvetio značaju obrazovanja u šumarstvu, što je i bio moto ovogodišnjeg skupa. Referate su podnijeli prof. dr Milan Medarević i prof. dr Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Slobodan Milanović sa Fakulteta šumarstva i prerade drveta Mendelovog univerziteta u Brnu, prof. dr Zoran Govedar sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i mr Slaviša Opačić iz JPŠ „Šume Republike Srpske“. 
 
GALERIJA FOTOGRAFIJA
 
IZ MEDIJA:
 
Jutarnji program RTRS - 21.03.2019. (1:23:00-1:32:30)
U fokusu RTRS - 21.03.2019.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab