Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PETA SJEDNICA DRUGOG SAZIVA UREĐIVAČKOG ODBORA ENCIKLOPEDIJE REPUBLIKE SRPSKE

01.04.2016.


Predsjednik Uređivačkog odbora Enciklopedije Republike Srpske i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske  akademik Rajko Kuzmanović sazvao je Petu sjednicu II saziva Uređivačkog odbora Enciklopedije Republike Srpske za ponedjeljak 4. april 2016. godine u 14,00 časova.

Uređivački odbor Enciklopedije Republike Srpske je najviši organ koordinacije u izradi projekta Enciklopedija Republike Srpske, a koji je najznačajniji projekat na kojem radi Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. Njegov je osnovni zadatak da daje glavne smjernice rada na Enciklopediji, kao i da donosi glavne odluke i usvaja rješenja predložena od strane nižih koordinacionih tijela ovog projekta. Odbor se sastajao više puta od početka rada na projektu Enciklopedija Republike Srpske, a novi saziv Odbora sastaje se sada peti put, kako bi razmotrio i usvojio Izvještaj o radu na Enciklopediji u periodu od 2008-2015. godine, usvojio konačni Azbučnik Enciklopedije Republike Srpske od slova A do D, te donio odluku o tehničkom, odnosno likovno-grafičkom uređenju Enciklopedije Republike Srpske.
Uređivački odbor će takođe razmotriti način finansiranja štampanja  Enciklopedije Republike Srpske, s obzirom na to da je ovaj projekat ušao u završnu fazu izrade prvog i drugog toma.

Pored brojnih prepreka na koje se nailazilo u radu, realizacija projekta tekla je veoma dobro. Imajući u vidu da je za izradu leksikografskih izdanja ovog tipa, čak i institucijama koje su organizovane isključivo za taj posao, bilo potrebno dvadesetak godina za izradu enciklopedija (Srpska enciklopedija dvadesetak godina, Hrvatska enciklopedija BiH šesnaest godina), možemo zaključiti da je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske u razumnom roku uspijela da obavi veliki posao i prikupi 11.395 odrednica od slova A do Š, a od slova A do D prikupljene su i kompletno obrađene 3.493 odrednice. Treba posebno napomenuti da je ovo leksikografsko izdanje veoma specifično jer su u njemu obrađena sva naseljena mjesta u Republici Srpskoj i gotovo da nema slične enciklopedije, jer su leksikografske kuće i druge naučne institucije svjesne koliko poteškoća predstavlja rad na ovakvoj vrsti publikacije.

Iako je planirano da izađe samo jedan tom Enciklopedije, zbog velikog broja odrednica, štampaće se zajedno prvi i drugi tom. Prvi i drugi tom Enciklopedije Republike Srpske biće predan u štampu u septembru 2016. godine i do kraja godine objavljen i dostupan javnosti.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab