Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održana osma međunarodna naučna konferencija „Savremeni materijali 2015“, 7. septembar 2015.

07.09.2015.


Osma međunarodna naučna konferencija „Savremeni materijali“ održana je 7. septembra 2015. godine.
Na Konferenciji je aktivno učešstvovalo 115 naučnika i istraživača iz 16 zemalja, a prezentovano je 105 radova iz različitih oblasti savremenih materijala.
Skup je svečano otvorio predsjednik ANURS-a akademik Rajko Kuzmanović, a učesnicima su se prigodnim govorom obratili ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić i akademik Momir Đurović, predsjednik CANU.
Radovi izloženi na ovom skupu biće objavljeni u istoimenom zborniku radova ili naučnom časopisu „Contemporary Materials“, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

U okviru Osmog međunarodnog naučnog skupa „Savremeni materijali“, održan je okrugli sto na temu „Materijali za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine“, a u okviru realizacije ukupunih projektnih aktivnosti iz Unesko participacijskog programa 2014-2015.
Okruglom stolu prisustvovali su naučnici iz Grčke, Slovenije, Bugarske, Srbije i BiH.
Predavanja su održali prof. Janis Tripanagnostopoulos, prof. Isak Karabegović i prof. Plamen Tsankov. Nakon ovih prezentacija, učesnici okruglog stola diskutovali su na temu upotrebe obnovljivih izvora energije i pokrenuto je pitanje sistematizovanja podataka koji se odnose na utvrđivanje realnih kapaciteta pojedinih obnovljivih izvora u državama Zapadnog Balkana.

Monografija „Solarna energija u Srbiji, Grčkoj i Republici Srpskoj“, autora Tomislava Pavlovića, Janisa Tripanagnostopoulosa, Dragoljuba Mirjanića i Dragane Milosavljević, promovisana je učesnicima skupa Savremeni materijali uz prisustvo autora i recenzenta Pantelije Dakića. Knjiga je rezultat višegodišnje naučne saradnje u ovoj oblasti između naučnih i obrazovnih institucija u Republici Srpskoj, Srbiji i Grčkoj.


Program rada skupa

Galerija fotografija sa skupa

Galerija fotografija sa okruglog stola i promocije monografije
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab