Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

UČEŠĆE DELEGACIJE ANURS NA SASTANKU PROGRAMSKOG ODBORA INTERAKADEMIJSKOG SAVJETA ZA JUGOISTOČNU EVROPU, U SKOPJU 11. i 12. juna 2015.

10.06.2015.


Delegacija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u sastavu akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik i akademik Dragoljub Mirjanić, generalni sekretar učestvovaće u radu Programskog odbora Interakademijskog savjeta za jugoistočnu Evropu 11. i 12. juna 2015. godine.
Interakademijski savjet za jugoistočnu Evropu je zajedničko tijelo akademija iz ovog regiona, koje je osnovano 2001. godine Venecijanskom deklaracijom i od tada djeluje u cilju povezivanja akademija oko rješavanja aktuelnih pitanja iz oblasti nauke.
Ovogodišnji sastanak će se održati pod pokroviteljstvom Makedonske akademije nauka i umjetnosti, a na njemu će biti razmatrano pitanje saradnje akademija članica Interakademijskog savjeta i mogućnosti aktivnijeg povezivanja radi učešća u zajedničkim naučnoistraživačkim projektima, kao i aktuelizovanje drugih vidova saradnje. Na sastanku će takođe biti otvorena diskusija o zajedničkoj konferenciji za Zapadni Balkan, koja se održava u Haleu 16. i 17. jula 2015,  u organizaciji Njemačke nacionalne akademije nauka Leopoldina na temu „Perspektiva Evrope – izgradnja budućnosti uz nauku“.
Predsjednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović i generalni sekretar akademik Dragoljub Mirjanić imaće zvanične razgovore sa predsjednikom Makedonske akademije nauka i umjetnosti akademikom Vladom Kambovskim, kako bi se utvrdile naredne zajedničke aktivnosti dviju akademija. Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Makedonska akademija nauka i umjetnosti potpisale su Sporazum o saradnji 2013. godine, i od tada su radile na dva zajednička međunarodna projekta na temu obnovljivih izvora energije.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab