Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

IZLOŽBA “SVEDOČIM, SAMO...“

23.01.2015.


Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa Sekreterijatom za vjere Vlade Republike Srpske i uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske,  organizuje izložbu posvećenu stogodišnjici rođenja i pet godina od smrti patrijarha Pavla pod nazivom „Svedočim, samo...“.
Svečano otvaranje izložbe biće održano 26. januara 2015. godine u 19,00 časova u Galeriji ANURS-a, u ulici Bana Lazarevića 1. Ova izložba bila je postavljena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, odakle stiže u Banjaluku i  biće otvorena do 31. marta 2015. godine.
Nazvana po patrijarhovoj knjizi „Svedočim, samo...“, izložba kroz fotografije i predmete koje je patrijarh Pavle svakodnevno koristio, najbolje svjedoči i prikazuje njegovu ličnost.
Pored ostalog, biće izloženi šivaća mašina na kojoj je sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprsni krstovi, mantije, kaputi, obuća, čiviluk, alat, ordenje, manje poznate fotografije, knjige i mnogi drugi lični predmeti.
Izložba je podijeljena u tri cjeline, koje patrijarha Pavla prikazuju kroz svjetovni, monaški i period dok je bio prvi među jednakima. Takođe će biti dopunjena tekstom i fotografijama o njegovom boravku u Republici Srpskoj.
Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u 96. godini života, a sahranjen je u porti manastira Rakovica. Na opelu i sahrani ispratilo ga je oko 600.000 ljudi.

Svedočim samo....

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab