Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

AKTIVNOSTI ANURS-a 22. i 23. decembra 2014. godine

19.12.2014.


U skladu sa planiranim Programom rada za 2015. godinu,  Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizuje četiri značajna skupa 22. i 23. decembra 2014. godine.

1.    Sedmi međunarodni naučni skup ``Savremeni materijali`` održaće se 22. decembra 2014. godine u Velikoj sali ANURS-a sa početkom u 9,00 časova.
Skup će svečano otvoriti predsjednik Akademije, akademik Rajko Kuzmanović, a pozdravni govor održaće ministar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić.
Na ovogodišnjem skupu biće prezentovano 82 naučna rada u okviru plenarnih predavanja i poster prezentacija. Veliki broj radova koji će biti saopšteni na skupu predstavljaju najnovije rezultate istraživanja u oblastima u kojima se koriste savremeni materijali. Učesnici skupa su ugledni naučnici iz Japana, SAD, Italije, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Grčke, Kine, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.
Ovaj skup ima poseban značaj za naučne i stručne krugove Republike Srpske, jer omogućava našim domaćim naučnicima da se povežu sa naučnim i istraživačkim institucijama iz inostranstva, te na taj način učestvuju i prate savremene zbivanja iz ove oblasti, koja je danas u vrhu prioriteta istraživanja najrazvijenijih zemalja u svijetu.

2.    Promocija knjige „Vatikan i Prvi svetski rat 1914 -1918“, autora akademika Dragoljuba R. Živojinovića, održaće se 22. decembra 2014. godine u Velikoj sali ANURS-a sa početkom u 19,00 časova.
Ovo djelo predstavlja trilogiju koja se sastoji iz knjiga „Nadmetanje u borbi za mir“, „Krah starog poretka“ i „Srbija na udaru“.
O knjizi će govoriti prof. dr Nikola B. Popović, dopisni član ANURS-a, prof. dr Slobodan G. Marković sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda i autor knjige, akademik Dragoljub R. Živojinović, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.
Promociju će svečano otvoriti i goste pozdraviti predsjednik ANURS-a akademik Rajko Kuzmanović.

POZIVNICA

3.    Redovna sjednica Skupštine Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske održaće se 23. decembra 2014. godine u Maloj sali ANURS-a na prvom spratu sa početkom u 11,00 časova.
Održavanje redovne sjednice Skupštine ANURS-a veoma je bitno za rad i funkcionisanje institucije, jer je Skupština  najvišti organ Akademije, koja utvrđuje i potvrđuje pravce djelovanja Akademije. Na ovoj sjednici biće usvojeni najbitniji dokumenti, a to su Izvještaj o radu ANURS-a u 2014. godini, Program rada ANURS-a za 2015. godinu, Informacija o finansijskom poslovanju ANURS-a u 2014. godini, Budžet i finansijski plan za 2015. godinu, te Informacija o izradi Enciklopedije Republike Srpske. Takođe, na ovoj sjednici, biće pokrenut postupak za izbor novih članova ANURS-a, koji će biti nastavljen u toku 2015. godine prema Statutu Akademije, Konkursu i Kriterijumima za izbor članova Akademije.

4.    Promocija knjige „Uzleti medicine – razgovori sa Vojkom Đukićem“ biće održana 23. decembra 2014. godine u Velikoj sali ANURS-a sa početkom u 13,00 časova.
Prof. dr Vojko Đukić je ugledni naučnik, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci i Beogradu, i ljekar na Kliničkom centru u Beogradu, a  član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izvan radnog sastava je od 2012. godine. U ovoj knjizi sadržani su iskustvo i viđenje uglednog naučnika i profesora Vojka Đukića, koji je svoj radni vijek posvetio razvoju medicinske nauke i struke.
O knjizi će govoriti akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a, prof. dr Miloš Jovanović, prof. dr Vojko Đukić, dopisni član ANURS-a, Miloš Jevtić, autor knjige i Milan Tasić u ime izdavača „Beogradska knjiga“.

POZIVNICA
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab