Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Okrugli sto „Genetički modifikovani organizmi (GMO) – naučni i etički aspekti, proizvodnja i korišćenje“, utorak, 16. decembar 2014.

11.12.2014.


U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske održaće se okrugli sto „Genetički modifikovani organizmi (GMO) – naučni i etički aspekti, proizvodnja i korišćenje“ u utorak, 16. decembra 2014. godine u 9 časova i 30 minuta.
Od samog početka gajenja genetički modifikovanih biljaka i proizvodnje hrane od GMO vodi se naučna i druga rasprava o bezbjednosti upotrebe, posljedicama na zdravlje ljudi i na životnu sredinu, kao i o nephodnosti obilježavanja hrane dobijene od GMO. Rizici gajenja i upotrebe hrane od GMO nisu u potpunosti poznati i do detalja razjašnjeni. Osnovni rizici zajednički za sve GMO odnose se na činjenicu da je proces njihovog nastanka praćen mutacijom, unošenjem gena iz homologih i heterologih evolucionih organizama, što stvara mogućnosti da se promjene genoma nastave i kasnije, tokom komercijalne upotrebe. Takve pojave mogu izazvati promjene u životnoj sredini i živim organizmima.
Shvatajući sve probleme, pojave, polemike, etičke izazove i rizike Odjeljenje prirodno-matematičkih i tehničkih nauka ANURS-a (Odbor za biotehničke nauke i Odbor za životnu sredinu, prostorno planiranje i održivi razvoj) organizuje ovaj okrugli sto, sa željom da, kroz izlaganja kompetentnih istraživača, diskusiju i zaključke, doprinese identifikaciji i sagledavanju problema koji u ovoj oblasti postoje.


PROGRAM RADA
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab