Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Održan Simpozijum „Demografska politika u Republici Srpskoj – stvarnost i potrebe“, 4. decembar 2014.

09.12.2014.



U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, 4. decembra 2014. godine, održan je Simpozijum „Demografska politika u Republici Srpskoj – stvarnost i potrebe“. Simpozijum je organizovan u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.
Prije početka ovog simpozijuma upriličen je prijem kod akademika Rajka Kuzmanovića, predsjednika ANURS-a, kojem su prisustvovali gospodin Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, prof. dr Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture, akademik Dragoljub Mirjanić, generalni sekretar ANURS-a, prof. dr Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Draško Marinković i prof. dr Stevo Pašalić, koji su tokom razgovora potvrdili da je ova tema izuzetno značajna za Republiku Srpsku.  
Simpozijum je otvorio akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a, a učesnicima se obratio i gospodin Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.
U nastavku je uslijedilo izlaganje pojedinačnih referata. Prof. dr Draško Marinkovića (Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci), kroz izlaganje na temu „Demografska slika Republike Srpske na početku XXI vijeka“, predočio je niz podataka koji su porazni po RS u demografskom smislu, te naglasio  neophodnost  provođenja mjera  populacione politike koje bi uticale na zaustavljanje negativnih tendencija.
Prof. dr Stevo Pašalić (Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu) izložio je rad „Posljedice budućih demografskih promjena u Republici Srpskoj“,  dr Mira Mandić (Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) – „Geoprostorne posljedice demografskog razvoja Republike Srpske u kontekstu promjena naseobinskog sistema“, prof. dr Branislav Đurđev (Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu) – „Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srbije“, prof. dr Mirjana Rašević (Institut društvenih nauka, Beograd) – „Seksualno i reproduktivno zdravlje u Srbiji, sa posebnim osvrtom na krizu rađanja“, dok je prof. dr Nenad Babić (Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) govorio na temu „Procjena stanja reproduktivnog zdravlja stanovništva Republike Srpske“. Prof. dr Braco Kovačević (Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci) obradio je „Savremene društvene promjene – kriza  porodice i depopulacija“, a doc. dr Darko Radić (Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) imao je referat na temu „Pravni aspekti roditeljstva i zaštita prava djeteta“.

Na simpozijumu je promovisana i knjiga prof. dr Draška Marinkovića „Demografske determinante populacione politike Republike Srpske“, o kojoj su, osim autora, govorili prof. dr Branislav Đurđev i prof. dr Mirjana Rašević iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka iz Beograda.

Osim uglednih naučnih radnika sa dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, te univerzitetâ i institutâ u Srbiji, simpozijumu su prisustvovali pomoćnici ministara, predstavnici Grada Banja Luka i drugih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, te rektor i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci. 

Po završetku pojedinačnih izlaganja uslijedila je diskusija, uz napomenu da će zaključci i preporuke sa ovog skupa biti objavljeni u zborniku radova, zajedno sa svim izloženim referatima.










































 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab