Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PREDSJEDNIK ANURS AKADEMIK RAJKO KUZMANOVIĆ PRIMIO ŠEFA DIPLOMATSKOG UREDA KRALjEVINE BELGIJE U BiH JEAN PIERRE BIEBYCK-a

29.04.2014.



Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović primio je danas, 29. aprila 2014. godine, šefa diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH gosp. Jean Pierre Biebyck-a. Gospodin Bibek izrazio je interes da posjeti Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske i da razgovara o organizaciji međunarodnog naučnog skupa „Prvi svjetski rat – uzroci i posljedice“, koji organizuje ANURS u Banjoj Luci 30. i 31. maja 2014. godine.

Tokom razgovora predsjednik Kuzmanović upoznao je gospodina Bibeka da će skup koji organizuje Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske o uzrocima i posljedicama Prvog svjetskog rata biti isključivo naučnog karaktera, te da su njegovi učesnici istaknuti naučnici iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Austrije, Njemačke, Rusije, Mađarske i drugih zemalja. Predsjednik Kuzmanović naglasio je da je opredjeljenost Akademije da ovaj skup bude baziran isključivo na činjenicama i istorijskoj naučnoj istoriji koja govori o uzrocima i posljedicama Prvog svjetskog rata. Posebno će se voditi računa da se u diskusiju ne unose aktulena politička zbivanja, posebno u BiH. Garanciju za to pružaju kompetentni učesnici istorijske nauke.

Pored ovog naučnog skupa koji ima međunarodni karakter, održaće se i druge manifestacije u Republici Srpskoj, kao i ona koju organizuje Andrićev institut u Višegradu i Arhiv Republike Srpske. Cilj svih manifestacija jeste da se još jednom potvrdi istorijska istina o Prvom svjetskom ratu, njegovim uzrocima i posljedicama, te da se onemogući bilo kakvo iskrivljivanje istorijskih činjenica i pojava falsifikata. Gospodin Bibek je dobio jasnu sliku o formi i sadržaju, kao i namjerama održavanja ovog naučnog skupa.



Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab