Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

DELEGACIJA ANURS UČESTVOVALA U RADU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE TRANZICIJA U NOVO DRUŠTVO U PODGORICI

21.03.2014.



​Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović i generalni sekretar akademik Dragoljub Mirjanić učestvovali su u radu Međunarodne naučne konferencije „Tranzicija u novo društvo“, koja je održana u Podgorici 20. i 21. marta 2014. godine, u organizaciji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Svjetske akademije nauka i umjetnosti, Evropske akademije nauka i umjetnosti i Asocijacije akademija evropskih zemalja. ​
U radu ove konferencije učestvovalo je oko 80 uglednih naučnika iz regiona i svijeta, koji su izložitli referate u okviru tematskih oblasti: Političke i ekonomske promjene; Životna sredina, energija i održivost; Ljudi i mašine, Opšte teme od značaja za čovječanstvo.
Predsjednik Kuzmanović učestvovao je u radu Konferencije sa izlaganjem na temu „Kontroverze u procesu tranzicije u novo društvo“, a generalni sekretar Mirjanić „Uticaj čistih tehnologija na društvo budućnosti“.
U okviru svog izlaganja predsjednik Kuzmanović poseban akcenat je stavio na proces globalizacije, koji posebno pogađa male zemlje i njene narode, a koji u ovom procesu gube svoj identitet.
Na ovim principima kreće se izgradnja novog društva i društvenog poretka, kao mogućeg društva budućnosti, pa je stoga potrebno prepoznati njegove nedostatke i transformisati postojeći društveni poredak, kako bi bio izgrađen novi, bolji i pravedniji, zaključio je u svom izlaganju predsjednik Kuzmanović. ​U okviru ove konferencije Svjetska akademija nauka i umjetnosti i Svejtski univerzitetski konzorcijum organizovale su posebnu sesiju posvećenu izazovima i novinama u obrazovanju. ​
Nakon dvodnevnog rada, učesnici Konferencije usvojili su Deklaraciju u kojoj su u tri opšte tačke iznesene preporuke za budući razvoj naše planete u dugoročnom periodu. Svjetskoj akademiji nauka i umjetnosti, Evropskoj akademiji nauka i umjetnosti i Evropskoj federaciji akademija povjereno je da zajedno sa mrežama eminentnih intelktualaca i sličnih institucija u svijetu, prate razvoj društvenih promjena i pravovremeno reaguju i dostavljaju svoje preporuke političkim liderima.

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab