Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

ODRŽAN OKRUGLI STO „DVJESTA GODINA OD NjEGOŠEVOG ROĐENjA“

06.12.2013.



Odjeljenje književnosti i umjetnosti Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske organizovalo je, 6. decembra 2013. godine, sa početkom u 13,00 časova, u Amfiteatru ANURS-a, okrugli sto na temu „Dvjesta godina od Njegoševog rođenja”.
Okrugli sto otvorio je akademik Ljubomir Zuković, potpredsjednik ANURS-a, a podneseni su sljedeći referati: akademik Rajko Petrov Nogo, Slovo o Njegošu; akademik Radovan Vučković, Andrić o Njegošu; akademik Vojislav Maksimović, Njegošev sekretar Dimitrije Milaković (1806–1858); akademik Ljubomir Zuković, Njegoš o poeziji i poetama; akademik Slobodan Remetić, Vuk i Njegoš na stazi bogaćenja leksičkog fonda srpskog jezika, i prof. dr Branko Letić, dopisni član ANURS-a, Hrišćanski podtekst Njegoševe pesme „Noć skuplja vijeka”.
Ovaj okrugli sto Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizovala je zbog nemogućnosti održavanja planiranog trodnevnog međunarodnog naučnog skupa „Njegoš u svom i našem vremenu”, koji je, u saorganizaciji sa Maticom srpskom i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, trebalo da se održi u Novom Sadu, Beogradu i Banjoj Luci, 6, 7, i 8. novembra ove godine. U kontekstu navedenih okolnosti, organizacioni odbor neodržanog skupa preporučio je da tri pomenute institucije, u skladu sa svojim kadrovskim, materijalnim i drugim mogućnostima, daju doprinos obilježavanju ovog značajnog jubileja – dva vijeka od rođenja velikog srpskog pjesnika Petra II Petrovića Njegoša.
























 
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab