Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PROMOCIJE AKADEMIJINIH IZDANjA U ISTOČNOM SARAJEVU, PALAMA I VIŠEGRADU

28.06.2013.


Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske promovisala je svoja izdanja:
  • 26. juna 2013. godine u Istočnom Novom Sarjevu u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u 18,00 časova.
  • 27. juna 2013. godine na Pravnom fakultetu u Palama u 11,00 časova i
  • 27. juna 2013. godine u Višegradu u bioskopskoj sali Andrićgrada u 18,00 časova.
U sklopu ovih promocija promovisana su sljedeća izdanja:

1)    Zbornik radova „Republika Srpska dvadeset godina razvoja“ u Istčnom Novom Sarajevu i Palama promovisao je akademik Rajko Kuzmanović, a u Andrićgradu akademik Rajko Kuzmanović i akademik Snežana Savić. Promotori su iznijeli da zbornik sadrži 55 referata, uvodnih i pozdravnih govora sa naučnog skupa „Republika Srpska dvadeset godina razvoja – dostignuća, izazovi i perspektive“, koji je održan u organizaciji Akademije 17. i 18. septembra 2012. godine.  Objavljeni radovi, čiji su autori istaknuti naučnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Rusije, SAD, Španije, Bugarske, Makedonije, Italije, Engleske i Belgije, jasno pokazuju da je Republika Srpska u dvadesetogodišnjem periodu ostvarila značajne rezultate u svim oblastima društvenog života, te da je bila faktor stabilnosti u BiH dosljedno se pridržavajući Dejtonskog mirovnog sporazuma.

2)    Monografiju „Traktati o ustavnopravnom položaju Republike Srpske“ promovisao je akademik Drago Branković, koji je kazao da knjiga predstavlja autorski rad akademika Rajka Kuzmanovića, objavljen u Moskvi na ruskom jeziku, u kome su kroz 36 traktata o ustavu, ustavnosti i državnosti, na naučni i objektivan način, objedinjena najznačajnija pitanja ustavnopravnog položaja Republike Srpske unutar složene državne strukture Bosne i Hercegovine, a na osnovu Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

3)    Zbornik radova „Ivo Andrić između istoka i zapada“ promovisao je akademik Branko Letić.  Radovi objavljeni u ovom zbroniku saopšteni su na naučnom skupu „Andrić između Istoka i Zapada“, koji je, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, održan 8. i 9. decembra 2011. godine, a organizovan je povodom pedesetogodišnjice dobijanja Nobelove nagrade za književnost. Istovremeno je obuhvatao i obilježavanje stogodišnjice objavljivanja prve Andrićeve pjesme u Bosanskoj vili i 120-godišnjice od njegova rođenja, iznio je akademik Letić.

4)    Knjige “Dela Nikole Koljevića“ , u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Službenog glasnika Srbije, objavljene su u šest tomova krajem 2012. godine. Ova sabrana djela našeg cijenjenog, nažalost preminulog, šekspirologa, esejiste, profesora univerziteta, visokog intelektualca i potpredsjednika Republike Srpske, predstavljaju najznačajniji dio njegovog životnog opusa, sabranog u šest knjiga: Teorijski osnovi nove kritike, Ikonoborci i ikonobranitelji, Šekspir tragičar, Andrićevo remek delo, Klasici srpskog pesništva, Pesnik iza pesme i Otadžbinske teme. Promociju je obavio akademik Ljubomir Zuković.

5)    Zbornik radova „Jezik i pismo u Republici Srpskoj“, predstavlja zbirku 18 referata koji su izloženi na okruglom stolu „Jezik i pismo u Republici Srpskoj, koji je u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, održan 25. novembra 2011. godine. Zbornik, sa svojim zaključcima, predstavlja dokument u kome je izneseno stanje o položaju i statusu srpskoj jezika u Republici Srpskoj. Zbornik je promovisao priređivač, akademik Slobodan Remetić.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab