Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Svečana sjednica Skupštine Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske

22.05.2013.


Svečana sjednica Skupštine Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koja se organizuje povodom inauguracije novoizabranih članova Akademije, biće održana 24. maja 2013. godine u Velikoj sali Akademije sa početkom u 10,00 časova.
Kao što je javnost ranije obavještena, Izborna skupština ANURS-a 21. decembra 2012. godine izabrala je redovne i dopisne članove u radnom sastavu, te redovne i dopisne članove Akademije izvan radnog sastava.Skupština je potvrdila i izbor pet inostranih članova Akademije, koji su dali značajan doprinos razvoju nauke u svojim sredinama, ali i Republici Srpskoj.

Prema Statutu Akademije novoizabrani članovi drže pristupne besjede – govore na slobodno izabrane teme iz naučnih i umjetničkih oblasti u kojima djeluju.
Svečanu sjednicu Skupštine Akademije otvoriće predsjednik akademik Rajko Kuzmanović prigodnom besjedom. Nakon prigodne besjede predsjednika svim novoizabranim članovima Akademije biće uručena znamenja Akademije – povelja o izboru, legitimacija, insignija i značka, a pet inostranih članova održaće svoje besjede prema utvrđenom programu:
  • Akademik Vlado Kambovski, Odjeljenje društvenih nauka - „Uloga suda u konstituisanju pravne države“
  • Akademik Marko Mušič, Odjeljenje književnosti i umjetnosti - „Architectura perennis, u čast arhitekture za sva vremena“
  • Akademik Tomislav Pavlović, Odjeljenje prirodno-matematičkih i tehničkih nauka - „Savremene mogućnosti korišćenja sunčevog zračenja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj“
  • Akademik Predrag Peško, Odjeljenje medicinskih nauka - „Rekonstruktivna hirurgija jednjaka“
  • Akademik Rajko Igić, Odjeljenje medicinskih nauka - „Kratak pregled moje naučnoistraživačke i edukativne delatnosti“.
Ovom prilikom, na samom početku rada Svečane sjednice predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović i predsjednik Makedonske akademije nauka i umjetnosti akademik Vlado Kambovski potpisaće Sporazum o saradnji između dvije akademije.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab