Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

UČEŠĆE DELEGACIJE ANURS NA ČETVRTOJ KONFERENCIJI AKADEMIJA PODUNAVSKIH ZEMALjA I POSJETA RUMUSNKOJ AKADEMIJI NAUKA

12.04.2013.


Delegacija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske učestvovala je u radu Četvrte konferencije akademija podunavskih zemalja 9. i 10. aprila 2013. godine u Bukureštu. Rad ovog tijela odvija se već drugu godinu zaredom pod okriljem Evropske akademije nauka i umjetnosti, sa ciljem da okupi naučnoistraživačke kapacitete podunavskih zemalja kako bi mogli da rade na zajedničkim projektima iz oblasti koje je Evropska komisija utvrdila kao prioritetne u dokumentu Dunavska strategija.
Ovoj konferenciji prisustvovali su, pored predstavnika 16 akademija, i predstavnici univerziteta i naučnoistraživačkih instituta iz podunavskih zemalja. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Rumunije Nj.E. Viktorom Pontom, a domaćin  je bila Rumunska akademija.
Tokom boravka u Bukureštu predsjednik Rumunske akademije akademik Jonel Hajduk primio je u zvaničnu posjetu delegaciju ANURS-a potpredsjednika akademika Vaskrsiju Janjića i generalnog sekretara akademika Dragoljuba Mirjanića. Tokom ove posjete predstavnici dviju akademija razmotrili su i salgasili se sa predlogom sporazuma o saradnji i dogovorili da se sporazum zvanično potpiše u Banjaluci u drugoj polovini 2013. godine. Ovaj sporazum omogućiće naučnicima dviju zemalja kontinuiran rad na zajedničkim projektima, izdavačkoj djelatnosti i organizaciju zajedničkih skupova.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab