Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Prijem člana Ruske medicinske akademije nauka, 2. Novembar 2012.

02.11.2012.



        Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske primio je danas, 2. novembra 2012. godine,  člana Ruske medicinske akademije nauka akademika Aleksandra Vasiljeva.
Tokom sastanaka predsjednik Kuzmanović i akademik Vasiljev razmotrili su mogućnosti dugoročne saradnje između dvije akademije. Predsjednik Kuzmanović upoznao je akademika Vasiljeva da ANURS ima sklopeljene sporazume o saradnji sa više akademija u svijetu, među kojima je i vrhovna Ruska akademija nauka. 
        Akademik Vasiljev naglasio je da već duže vrijeme aktivno radi na tome da omogući naučnicima, profesorima medicinskih nauka usavršavanje u korištenju novih tehnologija pri operativnim zahvatima, te da će u Rusiji do kraja iduće godine na usavršavanje biti upućeno oko 10 profesora iz Republike Srpske. Takođe, vrhunski stručnjaci iz Rusije dolaziće u Republiku Srpsku kako bi pomogli razvoj interventne medicine.
         Predsjednik Kuzmanović i akademik Vasiljev saglasili su se da Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao krovna naučna institucija u Republici, treba da bude spona između naučnika dvije zemlje, te da se sve zajedničke aktivnosti trebaju odvijati pod okriljem Akademije. S tim u vezi, zaključili su da je u narednom periodu potrebno raditi na pripremi sporazuma o saradnji, koji bi mogao biti potpisan već u aprilu 2013. godine. Ovaj sporazumom biće platforma za trajnu saradnju.

 

 

 

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab