Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PREZENTACIJA ISTRAŽIVANjA U SOLARNOJ LABORATORIJI ANURS-a

20.06.2017.


U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske održaće se prezentacija istraživanja iz solarne laboratorije ANURS-a, koja je povezana sa solarnom elektranom fotonaponske snage 2 kWp smještenom na krovu zgrade Akademije.
Laboratorija za solarnu energetiku otvorena je 2012. godine, kao rezultat rada na naučnoistraživačkim projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije – posebno solarne energije. Projekte su finansirali Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Unesko.  Na ovaj način omogućeno je kontinuirano praćenje uticaja intenziteta sunčevog zračenja, temperature vazduha, brzine vjetra i vlažnosti vazduha na energetsku efikasnost fotonaponske solarne elektrane na području Banjaluke. Dobijeni rezultati mogu se koristiti za vršenje tehnoekonomskih analiza isplativosti izgradnje solarnih elektrana u realnim uslovima.
Električna energija dobijena iz ove solarne elektrane, preko odgovarajućeg invertora, eksperimentalno  se koristi u lokalnoj mreži.
Instalisan je i SolarBox, sistem za ispitivanje energetske efikasnosti različito orjentisanih fotonaponskih panela.
U toku je realizacija dvoosnog fotonaponskog sistema, gdje će panel konstantno pratiti položaj Sunca, te na taj način obezbijediti maksimalnu energetsku efikasnost.

Sve informacije u vezi sa istraživanjima i radom Laboratorije biće detaljno prezentovane u Maloj sali Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, 21. juna 2017. godine u 12,00 časova. O značaju istraživanja i uspostavljanja ove laboratorije govoriće predsjednik Akademije akademik Rajko Kuzmanović i ministar nauke i tehnologije prof. dr Jasmin Komić. O rezultatima i radu Laboratorije govoriće generalni sekretar Akademije akademik Dragoljub Mirjanić.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab