Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PROMOCIJA NAUČNE KNjIGE „OKCIDENTALNO-EVROPSKA KULTUROLOŠKA TRADICIJA, VELIKI GENOCIDI U EVROPI SREDINOM I BALKANSKI RATOVI KRAJEM 20. VEKA“, 26. OKTOBAR 2016. GODINE

25.10.2016.


Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizuje promociju studije „Okcidentalno-evropska kulturološka tradicija, veliki genocidi u Evropi sredinom i balkanski ratovi krajem 20. veka“ autora Vladimira Umeljića. Studija je stavila sebi u zadatak da provjeri postavku kontinuiteta istorije 20. vijeka na Balkanskom poluostrvu, koja je uvijek potencirano odražavala aktuelne odnose između globalnih sila.
Postavka se bazira na činjenici da kroz ove prostore prolazi granica između Istoka i Zapada – dvije velike, autohtone i uvijek iznova suprotstav-ljene evropske kulturološke tradicije, kao i da se ovdje nalazi značajno stanište kasnije pridošle, mada u međuvremenu odomaćene islamske kulture.
Postavka će bazično biti stavljena na probu na primjerima Srbocida u hrvatskoj državi 1941–1945, u sjenci Drugog svjetskog rata, i posljednjih balkanskih ratova pri nasilnom raspadu druge Jugoslavije.
Na diskusiju se stavlja teza da ti sukobi na kraju 20. vijeka stoje u kauzalno-posljedičnoj vezi sa istorijskim zbivanjima na istom prostoru, sa istim lokalnim učesnicima i istom konstelacijom prijatelj/neprijatelj kao 1914–1918. i 1941–1945, dok se „očevi istorije“, kao i uvijek, nalaze van Balkana.

Promocija će biti održana u srijedu, 26. oktobra 2016. godine, sa početkom u 12.00 časova, u prostorijama ANURS-a.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab