Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Predsjednik ANURS-a na svečanosti povodom obilježavanja jubileja „Čelinačkih novina“

27.06.2016.



Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović prisustvovao je, 24. juna 2016. godine, svečanosti povodom izlaska iz štampe 200. broja, „Čelinačkih novina“. Tom prilikom pohvalio je rad ovog mjesečnog lista koji izlazi već 17 godina.
„Čelinačke novine su ogledalo ove lokalne zajednice i dobar primjer kulturnog entuzijazma i stvaralaštva“, rekao je, pored ostalog, akademik Kuzmanović.
 Ovim povodom, a u znak zahvalnosti za izuzetnu podršku, akademiku Kuzmanoviću je uručen portret Petra i Milke Kočić (ulje na platnu), rad mlade akademske slikarke Rajne Savić iz Čelinca.
„Akademik Kuzmanović u kontinuitetu podržava razvoj čelinačkog kraja u svim segmentima, pa i u kulturnom stvaralaštvu“, istakao je urednik „Čelinačkih novina“ Borislav Maksimović.
Kulturna zajednica Čelinca ove godine obilježava 100 godina od smrti Petra Kočića, književnika i borca za slobodu i otadžbinu, i 50 godina od smrti Petrove supruge Milke Kočić, rođene Vukmanović, jedne od najznačajnijih Čelinčanki u istoriji ove opštine. Upravo je akademik Kuzmanović u svojoj monografiji Čelinac kroz vjekove, još davne 1972. godine, pisao o značaju Petra Kočića i porodice Vukmanović za čelinački kraj i bez njegove zabilješke ovu uglednu porodicu bi većina Čelinčana zaboravila. Milkin otac Steva je početkom prošlog vijeka bio načelnik opštine Jošavka, koja je u to vrijeme bila administrativno sjedište današnjeg čelinačkog kraja, i vlasnik prvog hotela u tom kraju. Petar Kočić je u svojim pismima Milki izražavao oduševljenje čelinačkim krajem i ljudima, a kao poslanik u prvom Saboru Bosne i Hercegovine zastupao je i njihove interese.
Reprodukcija portreta Petra i Milke Kočić uručena je predsjedniku Skupštine opštine Čelinac Vidosavu Kičiću.

 

 

Akademik Rajko Kuzmanović, urednik „Čelinačkih novina“ Borislav Maksimović, slikarka Rajna Savić i predsjednik Skupštine opštine Čelinac Vidosav Kičić.

 

Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab