Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

PROJEKAT ENCIKLOPEDIJA REPUBLIKE SRPSKE – SASTANAK SA PREDSTAVNCIMA OPŠTINA

03.06.2013.


U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske je 3. juna 2013. godine održan sastanak Redakcije Enciklopedije Republike Srpske sa predstavnicima nekoliko opština u Republici Srpskoj. Sastanku su prisustvovali akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a, akademik Dragoljub Mirjanić, generalni sekretar ANURS-a, akademik Rade Mihaljčić, glavni urednik Enciklopedije Republike Srpske i predstavnici opština: Bojo Gašanović (Istočni Stari Grad, načelnik opštine), Dušan Drljić (Kozarska Dubica), Branislav Spasojević (Milići), Mensud Imamović, Čedo Tepić, Saša Popović (Kotor Varoš), Mileta Vuković (Istočna Ilidža), Radoslav Perić (Zvornik), dr Marijana Kapović (Sokolac) i Zoran Janković (Rogatica).

Akademik Rade Mihaljčić rekao je da azbučnik Enciklopedije Republike Srpske trenutno sadrži 11.485 odrednica iz raznih struka (3661 odrednica od A do D), a završeno je 1737 odrednica od A do D. Uređivački odbor Enciklopedije odlučio je da se trenutno radi samo na odrednicama za prvi tom – prvih pet slova azbuke (A, B, V, G, D). Autori iz opštinâ Derventa, Drinić, Modriča, Ribnik, Srbac, Čelinac, Šamac, već su napisali odrednice o svim njihovim naseljima (A−Š), dok su za pojedine opštine (Banja Luka, Berkovići, Bijeljina, Bileća, Bratunac, Gradiška, Doboj, Kneževo, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Ljubinje, Novi Grad, Osmaci, Pale, Prijedor, Prnjavor, Rudo, Srebrenica, Teslić, Trebinje, Trnovo) autori napisali ili su pri kraju rada na odrednicama za prvi tom Enciklopedije (A–D).

Akademik Rajko Kuzmanović rekao je da je Narodna skupština Republike Srpske donijela Zakon o Enciklopediji Republike Srpske i da je nosilac izrade Enciklopedije Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i naglasio da odrednice o naseljenim mjestima predstavljaju najvažniji dio Enciklopedije Republike Srpske i da bi opštinske redakcije koje to nisu dosad uradile, napisane tekstove o naseljenim mjestima svoje opštine trebalo da dostave Redakciji Enciklopedije do 15. septembra 2013. godine. Takođe, opštine mogu iskoristiti rad na projektu Enciklopedija Republike Srpske i za izradu opštinskih monografija.

Predstavnici opština koji su prisutvovali sastanku obećali su da će se aktivnije uključiti u rad na ovom značajnom projektu i za Republiku Srpsku i za svaku opštinu.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab