Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

ODRŽANA PROMOCIJA AKADEMIJINIH IZDANjA U BANjOJ LUCI

29.05.2013.



    Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske promovisala je 29. maja 2013. godine u 18,00 časova u Velikoj sali Akademije u Banjoj Luci tri knjige, koje su upravo izašle iz štampe:
 
  1. Zbornik radova „Republika Srpska dvadeset godina razvoja“ promovisali su akademik Rajko Kuzmanović i akademik Snežana Savić. U svojim izlaganjima akademik Rajko Kuzmanović i akademik Snežana Savić iznijeli su glavnu sadržinu zbornika u kome je objavljeno 55 referata, uvodnih i pozdravnih govora sa naučnog skupa „Republika Srpska dvadeset godina razvoja – dostignuća, izazovi i perspektive“,održanog u organizaciji Akademije 17. i 18. septembra 2012. godine.  Objavljeni radovi, čiji su autori istaknuti naučnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Rusije, SAD, Španije, Bugarske, Makedonije, Italije, Engleske i Belgije, jasno su pokazali da je Republika Srpska u dvadesetogodišnjem periodu ostvarila značajne rezultate u svim oblastima društvenog života, te da je bila faktor stabilnosti u BiH dosljedno se pridržavajući Dejtonskog mirovnog sporazuma.
  2. Monografiju „Traktati o ustavnopravnom položaju Republike Srpske“ Promovisali su akademik Drago Branković i prof. dr Ostoja Đukić. Promotori ove knjige ukazali su na značajan biografski i bibliografski naučni opus autora akademika Rajka Kuzmanovića. S obzirom na to da knjiga predstavlja autorski rad akademika Rajka Kuzmanovića, objavljen u Moskvi na ruskom jeziku kod poznatog izdavača „Jurait“, u kome su kroz 36 traktata o ustavu, ustavnosti i državnosti, na naučni i objektivan način, objedinjena najznačajnija pitanja ustavnopravnog položaja Republike Srpske unutar složene državne strukture Bosne i Hercegovine, a na osnovu Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je znak priznanja i autoru i Republici Srpskoj, naveli su promotori.
  3. Zbornik radova „Ivo Andrić između istoka i zapada“ promovisali su akademik Branko Letić i prof. dr Ranko Popović. Tokom njihovog obraćanja prisutnim gostima, navedeno je da ovaj zbornik predstavlja jedan od najznačajnijih koji je izašao povodom jubileja pedesetogodišnjice dobijanja Nobelove nagrade za književnost, te obilježavanje 120 godišnjice rođenja Ive Andrića i stogodišnjice od objavljivanja prve njegove pjesme u Bosanskoj vili. Zbornik sadrži 25 referata koji su saopšteni na naučnom skupu „Andrić između Istoka i Zapada“, koji je, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, održan 8. i 9. decembra 2011. godine.

Voditelj promocije bio je akademik Dragoljub Mirjanić.







Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab