Свјетски дан шума 21.03.2024. године ШУМЕ И ИНОВАЦИЈЕ

20.03.2024.


Међународни дан шума обиљежава се сваке године 21. марта како би се подигла свијест о значају шума и њиховом доприносу одрживом развоју и хитној потреби да се оне заштите. Академија наука и умјетности Републике Српске, Одбор за биотехничке науке обиљежиће свјетски дан шума 21.03.2024. године одржавањем научне трибине посвећене теми „Шуме и иновације“.  Ова тема је од стране свјетске организације за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organization, FAO) ове године одређена са циљем промоције шума и потребе за примјеном технолошких иновација за њихову заштиту и унапређење управљања.
 
Шуме играју кључну улогу у постизању Циљева одрживог развоја (Sustainable Development Goals, SDGs) које су Уједињене нације усвојиле 2015. У оквиру ових циљева издваја се циљ који се фокусира на заштиту, обнављање и промовисање одрживог коришћења копнених екосистема, укључујући шуме. Шуме су од суштинског значаја за очување биодиверзитета, ублажавање климатских промјена и егзистенцију милиона људи.
 
Захваљујући иновативном и транспарентном мониторингу шума, утврђено је да шуме у свијету годишње ускладиште око 13,7 милијарди тона емисија угљен-диоксида. Усљед крчења шума годишње је смањена њихова површина за 10 милиона хектара, а око 70 милиона хектара је захваћено пожарима.  Због тога су потребне технолошке иновације за системе раног упозоравања на бројне ризике газдовања шумама, као и за омогућавање одрживе производње у шумарству.
 
Технолошке иновације могу оснажити управљење шумама како би се кроз већи приступ финансијским средствима за борбу против климатских промјена осигурала кључна улога шумских екосистема у одрживом развоју свих функција шума, а нарочито очувању биодиверзитета и складиштењу угљеника.
 
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб