ОКРУГЛИ СТО „ЈЕДИНСТВО СРПСКОГ НАРОДА – ОСНОВА ОПСТАНКА“

22.10.2021.


Тема духовног и културног идентитета и јединства српског народа, које почива на овим вриједностима, била је актуелна у свим историјским периодима, а данас, под утицајем глобалних процеса, спољних политичких утицаја и друштвених кретања, захтјева да се покрене процес оснаживања и очувања српског јединства чији ће носиоци бити академска заједница и сви они који припадају интелектуалној и духовној елити. Због тога, Академија наука и умјетности Републике Српске - Одјељење друштвених наука и Императорско православно палестинско друштво организују округли сто „Јединство српског народа – основа опстанка“, који ће се одржати 22. октобра 2021. године у Малој сали АНУРС-а са почетком у 10.00 часова.

Циљ овог округлог стола јесте да се укаже на савремене изазове са којима се суочава српски народн, посебно у БиХ, а који утичу на очување његове културе, језика, писма и укупних друштвено-политичкх потреба и права на организовање у складу са свим демократским принципима, који су осигурани и другим народима. У раду овог округлог стола учествоваће истакнути научни и друштвени радници из Русије, Србије, Црне Горе и Републике Српске.

На скупу ће говорити проф. др Срђа Трифковић, академик Витомир Поповић, проф. др Наталија Михајловна Морозова, Драгослав Бокан, др Момчило Вуксановић, проф. др Светлана Анатолијевна Колобова, Гојко Раичевић и свештеник Миладин Митровић.

Скуп ће отворити предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, академик Рајко Кузмановић, а радно предсједништво чиниће академик Снежана Савић и свештеник Миладин Митровић.

Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб