Преминула проф. др Славица Јандрић, дописни члан Одјељења медицинских наука АНУРС-а

27.04.2021. 
Академија наука и умјетности Републике Српске са жалошћу обавјештава јавност да је 27. априла 2021. преминула проф. др Славица Јандрић, дописни члан Одјељења медицинских наука АНУРС-а.
 
Рођена је 2. јула 1952. у Мркоњић Граду. Гимназију је завршила 1970. у Бањој Луци. На Медицинском факултету у Београду дипломирала је 1976. и исте године запослила се у Дому здравља у Бањој Луци, као љекар опште праксе и шеф микрорејонске станице (подручје између Бање Луке и Приједора).
Од 1980. радила је у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић” у Бањој Луци, гдје је водила Кабинет за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију. Била је начелник Службе за дјецу и омладину (десет година), а једно вријеме и замјеник директора. Године 2013.
прешла је на Медицински факултет у Бањој Луци.
На Медицинском факултету у Бањој Луци била је асистент од 1987, виши асистент од 1991, доцент од 1999, ванредни професор од 2004, а у звање редовног професора бирана је 2010. на Медицинском и на Факултету физичког васпитања и спорта у Бањој Луци.
Добитница је Плакете Медицинског факултета у Београду, Признања Српског лекарског друштва (2007) и Повеље за научноистраживачки рад Коморе доктора медицине Републике Српске.
Аутор је више монографија и уџбеника. Објавила је више од 200 научних радова у САД, Великој Британији, Италији, Србији и БиХ. Излагала је радове на бројним конгресима на подручју бивше Југославије, САД, Бразила, Грчке, Холандије, Велике Британије, Аустрије, Француске, Португалије, Италије, Шпаније.
За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске, у радном саставу, изабрана је 4. децембра 2015. године.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб