Изашао из штампе, тринаести по реду, зборник радова са Међународног научног скупа „Савремени материјали 2020”

01.03.2021.


Из штампе је изашао тринаести по реду, зборник радова са Међународног научног скупа „Савремени материјали”, који је одржан 11. септембра 2020. године. 
 
Због околности изазваних пандемијом вируса Ковид 19, скуп одржан је на нешто другачији начин, у складу са мјерама које су прописане у циљу сузбијања ширења вируса.
Стога је у уводном дијелу скупа присуствовао мањи број гостију и учесника, те су уводни говори и пленарна предавања учесницима учињена доступним путем видео линкова објављених на сајту Конференције. Такође, све постер презентације објављене су на сајту Конференције, са контакт имејловима како би се омогућила комуникација између учесника.
Овај зборник представља збирку рецензираних радова саопштених на Тринаестом међународном научном скупу „Савремени материјали”. Један дио радова је објављен у научном часопису „Contemporary Materials”, такође у издању Академије наука и умјетности Републике Српске.
 
На овом скупу презентовано је девет радова у оквиру пленарне сесије, а 84 рада путем постер презентација. Укупан број аутора свих радова је 247 и то је основни показатељ да je велики број истраживача заједнички учествовао у овим истраживањима. С обзиром да су истраживања и развој ове области приоритети готово свих земаља у свијету, посебно најразвијенијих, своја сазнања и искуства пренијели су нам, поред домаћих, еминентни научници из Руске Федерације, САД, Словеније, Бугарске, Србије, Румуније, Њемачке, Грузије, Хрватске, Македоније, Норвешке, Тајвана, Украјине, Црне Горе, Албаније и Босне и Херцеговине.
 
Представљени радови највећим дијелом обухватају природне, техничке, биотехничке и медицинске науке. Највећи број радова посвећен је проучавању материјала који се користе у биомедицини. Готово сви радови базирају се на резултатима мултидисциплинарног истраживања савремених материјала, њиховој примјени у науци, технологији и индустрији. 
 
Академија наука и умјетности Републике Српске, издавањем овог зборника, даје свој допринос афирмацији и развоју савремених материјала и нанотехнологија, као битног фактора привредног и економског развоја друштва.
 
Зборник радова
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб