ИЗЛОЖБА АКАДЕМИКА РАДОВАНА КРАГУЉА ОД 4. маја ДО 4. јуна 2016.

28.04.2016.


Академија наука и умјетности Републике Српске ће уприличити изложбу академика Радована Крагуља, у оквиру које ће посјетиоци имати прилику да виде преко 30 његових радова, насталих у три стваралачка циклуса.

Рани период (шездесете и седамдесете године прошлог вијека) који критичари сврставају у форму присутности надреализма у његовој графици.

Други период (од 70-тих година) гдје се по мотивима графика уочава присутност анималног свијета, са врло рафинираним трансформацијама тих облика (зечеви, краве итд.). Трансформација у смислу графичког поимања са једним изузетним осјећајем за широк спектар валерских тонова, који су карактеристични за мецотинту, те га критичари у том периоду везују за фотореализам.

Трећи период стварања припада минимализму, што значи да је присутно свођење претходних форми у једну раван, на геометријске форме, као што је то присутно у конструктивизму, али са истим графичким рафинираним креативним рјешењима, као и код претходних циклуса.

Радован Крагуљ је рођен 1935. године у Великом Паланчишту крај Приједора, а као дијете преживио је Други свјетски рат и логор у Јасеновцу. Студирао је на Ликовној академији у Београду 1953-60. године. Од Британског савјета је добио стипендију за похађање Централне школе за умјетност и вјештине у Лондону 1962-63. године, а затим је и предавао у школама у Енглеској, Белгији и Француској. Почетком 1970-их први пут је посјетио Велс, након чега живи и ради на релацији Велс-Париз. Његове прве самосталне изложбе у Лондону, одржане су на Институту за савремену умјетност 1965. године, и у галерији Angela Flowers 1977. године. Међу каснијим самосталним изложбама издвајају се оне одржане у центру за савремену умјетност Bemis у држави Омаха (САД) 1988, у Музеју модерне умјетности у Паризу 1989, Музеју модерне умјетности у Остендеу 1991, умјетничком центру Chapter у Кардифу 1995. и у Салону Музеја савремене умјетности у Београду 1998. године. Током година, учествовао је на више од 200 групних изложби, као и на бијеналима у шеснаест земаља. Међу важнијим збиркама које садрже његове радове су збирке Британског музеја и Викторијиног и Албертовог музеја у Лондону, Музеја модерне умјетности у Њујорку, Умјетничке галерије града Манчестера, Националног музеја и галерије у Кардифу, Националне библиотеке у Паризу и Конгресне библиотеке у Вашингтону.

Изложба ће свечано бити отворена 4. маја 2016. године у 20,00 часова у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске и сви заинтересовани моћи ће погледати поставку до 4. јуна 2016. године.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб