ПРОМОЦИЈА ХРВАТСКЕ ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ БиХ

17.02.2016.


Академија наука и умјетности Републике Српске, Хрватска академија знаности и умјетности БиХ и Хрватски лексикографски институт БиХ организују промоцију другог тома Хрватске енциклопедије Босне и Херцеговине, 18. фебруара 2016. године у 13,00 часова у Банском двору у Бањој Луци.

Промоција овог енциклопедијског свеска у Бањој Луци резултат је сарадње АНУРС-а и ХАЗУ-а који се односи на размјену података и искуства у припреми енциклопедијских јединица. У току протеклих неколико година, Хрватски лексикографски институт БиХ уступио је АНУРС-у неколико стотина фотографија и карата припремљених за штампу. Имајући у виду колико је дуготрајан и мукотрпан посао прикупљања и обраде свих врста података које се објављују у енциклопедијама, АНУРС изузетно цијени спремност ХАЗУ-а да уступи податке потребне за обраду одредница у Енциклопедији Републике Српске.

Промоцију ће у име организатора отворити академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а, а о Енциклопедији ће говорити академик Јаков Пехар, главни уредник, мр Марко Семрен, помоћни бискуп бањалучки, проф. Жељко Вујадиновић и Иван Анђелић, директор Хрватског лексикографског завода БиХ.

С обзиром на то да ће први том Енциклопедије Републике Српске изаћи из штампе у току ове године, након промоције у Бањој Луци биће одржана и промоција у Мостару.

Академија наука и умјетности Републике Српске и Хрватска академија знаности и умјетности БиХ наставиће сарадњу и у будућности, посебно у оквиру размјене података потребних за енциклопедије, али и у другим областима научне и културне сарадње.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб