Одржан округли сто „Амброзија – опасна инвазиона и алергена биљна врста“

03.10.2014.



Академија наука и умјетности Републике Српске, Одјељење природно-математичких и техничких наука – Одбор за животну средину, просторно планирање и одрживи развој АНУРС-а, одржало је Округли сто „Амброзија – опасна инвазиона и алергена биљна врста“ 30. септембра 2014. године.
Предаваче и учеснике Округлог стола поздравио је академик Васкрсија Јањић, предсједник Организационог одбора, а Округли сто је отворио академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а.
Академик Васкрсија Јањић, проф. др Сава Врбничанин, др Љиљана Радивојевић, др Владан Јовановић, проф. др Војислав Тркуља и доц. др Синиша Митрић су у својим рефератима говорили о поријеклу и распрострањености амброзије у свијету, Европи и  на подручју Србије и Републике Српске, њеној биологији, продукцији сјемена и полена, као и основним карактеристикама алергена полена амброзије. Посебно је указано на штетност амброзије у пољопривреди и могућности њеног сузбијања. Наташа Танасковић, специјалиста пулмолог, говорила је о симптомима, дијагностици и лијечењу болести изазваних поленом амброзије.
Прихваћен је приједлог академика Васкрсије Јањића да се закључци са Округлог стола доставе адекватним институцијама у Републици Српској које имају надлежност у у сузбијању ове опасне инвазионе и алергене биљне врсте.



















 
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб