УЧЕШЋЕ ПРЕДСЈЕДНИКА АНУРС-а НА 6. КОНГРЕСУ ПРАВНИКА ЕВРОПЕ И МЕДИТЕРАНА

25.09.2014.



Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и предсједник Удружења правника Републике Српске, академик Рајко Кузмановић, учествује  данас и сутра, 25. и 26. септембра 2014. године у раду Шестог конгреса правника Европе и Медитерана, који се ове године одржава на Правном факултету Универзитета у Београду, а под покровитељством Министарства правде Србије.  Одржавање овог великог форума правника покренула је Фондација за континтентално право Републике Француске 2008. године, са циљем да се очувају тековине континенталног права и то кроз унапређење  односа и знања међу правницима из свих грана права, кроз  размијену искуства и правне праксе европских и медитеранских земаља, које претежно почивају на континенталном праву. 
Од посебног је значаја што се овогодишњи конгрес одржава у Србији, као једној од земаља Балкана гдје су питања права и правде дјелимично занемарена, а управо на њима се базира укупан друштвени и привредни развој.  Иако је тема овогодишњег Конгреса Правда и привредни раст, водећу улогу има питање правде, која је „мајка“ права и на њој је заснован рад у свим правним гранама (правосуђу, адвокатури, законодавним органима и другим), и без остваривања правде нема ни остварења права и равноправности свих. Без обзира на низ специфичности које су везане за постојање и  функционисање правних система у појединим државама, заједничка карактеристика јесте да управо правни систем омогућава привредни развој и економски раст.
Овом великом Конгресу правника, присуствују представници дипломатског кора Републике Француске у Србији, судије Суда Правде Европске уније, делегација министра правде Репубублике Француске, министар правде Републике Србије и угледни правници – научници и експерти свих области права из Француске, Пољске, Њемачке, Италије, Србије, Марока, Белгије, Алжира, Египта. Овом скупу такође, на основу Споразума о специјалним и паралелним везама са Републиком Србијом, присуствују и угледни правници из Републике Српске, међу којима је и делегација Академије наука и умјетности Републике Српске, коју предводи академик Рајко Кузмановић са још два академика – Витомиром Поповићем, деканом Правног факултета Универзитета у Бањој Луци и Слободаном Перовићем.
У току дводневног рада, поред научног, едукативног и стручног значаја,    овај велики форум правника представљаће мјесто које окупља све културе и правне традиције пристуне у европским и медитеранским земљама и омогућиће правним стручњацима да се сретну и успоставе контакте у циљу развијања права и правде и реализовања будућих пројеката од заједничког интереса.

 


 

Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб