Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ИЗВРШНИХ ОДБОРА САНУ И АНУРС
17.10.2016.

Сједница извршних одбора САНУ и АНУРС одржана је у петак, 14. октобра 2016. године у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске.

Сједницу је отворио академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС, који је поздравио чланове Извршног одбора САНУ и њихову спремност да у пуном капацитету сарађују са АНУРС-ом. Предсједник САНУ академик Владимир Костић је нагласио да је стратешко партнерство  са АНУРС-ом међу приоритетима САНУ  и да се сарадња између ове двије институције може посматрати искључиво као чиста логика.

У току састанка договорен је читав низ заједничких активности. Прије свега договорени су трајни задаци САНУ и АНУРС, те низ конкретних активности које ће се одвијати у току 2016, 2017 и 2018. године.  Наглашено је да се двије академије не баве дневнополитичким питањима, већ заједничким стратешким питањима која доприносе стварању културе мира, сарадње и поштовања свих, а потом и сопственог идентитета и културног развоја.

Након сједнице извршних одбора, академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а уручио је повељу почасног члана АНУРС-а академику Владимиру Костићу, предсједнику САНУ као вид признања за допринос развоја Академије наука и умјетности Републике Српске.

У склопу ове посјете и сарадње двију академија одржано је предавање академика Стевана Пилиповића, предсједника Огранка САНУ у Новом Саду 13. октобра, као и промоција зборника радова „Могуће стратегије развоја Србије“ 14. Октобра 2016. Године.

Предсједник Републике Српске госп. Милорад  Додик примио је чланове два извршна одбора 14. октобра 2016. године и том приликом изјавио да је ријеч о институцијама од великог значаја за сваки народ и државу, због чега је важно да им се обезбиједе услови како би могле да испуне своју друштвену и националну мисију и улогу.

ПРОГРАМ САРАДЊЕЧитања 444


Штампај

2017© btgport.net