Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА САНУ
25.09.2015.

Делегација Академије наука и умјетности Републике Српске у саставу: предсједник академик Рајко Кузмановић, потпредсједник академик Љубомир Зуковић, потпредсједник академик Васкрсија Јањић и генерални секретар академик Драгољуб Мирјанић, посјетила је Српску академију наука и уметности 21. септембра 2015.  године. Госте су примили чланови Извршног одбора САНУ:  предсједник академик Владимир Костић, потпредсједник академик Љубомир Максимовић, генерални секретар Марко Анђелковић и предсједник Огранка у Новом Саду академик Стеван Пилиповић. Састанку су такође присуствовали представници одјељења САНУ: академик Драгош Цветковић, академик Мирослав Гашић, академик Теодор Атанацковић, академик Веселинка Шушић, академик Предраг Пипер, академик Данило Баста, академик Драгољуб Живојиновић, академик Милан Лојаница; директор Представништва РС у Београду господин Млађен Цицовић;управници јединица САНУ: академик Василије Крестић, академик Душан Оташевић, доп. члан Миро Вуксановић; ранији чланови Извршног одбора: академик Никола Хајдин, академик Љубиша Ракић, академик Димитрије Стефановић; чланови АНУРС: академик Десанка Ковачевић-Којић и академик Светозар Кољевић, као и замјеник управника послова г-ђа Драгана Петровић Рађеновић.

Предсједник САНУ академик Владимир Костић пожелио је добродошлицу гостима и нагласио да је сарадња и заједничко дјеловање САНУ и АНУРС једини начин да се одоли сталним покушајима цјепања српског духовног простора, те да је неопходно да академије буду још активније и константно раде на одржавању самосвјести свога народа.

Предсједник АНУРС академик Рајко Кузмановић се захвалио на пријему и нагласио да је САНУ пружала подршку раду АНУРС још од њеног оснивања 1996. Године. Предсједник Кузмановић је рекао да АНУРС увијек настоји да обиљежи значајне годишњице из историје и културе, те тако ове године обиљежава стогодишњицу рођења Бранка Ћопића. Такође је нагласио да у готово свим активностима учествују и колеге из САНУ. Предсједник Кузмановић је скренуо пажњу да је издавачка активност веома жива, те да АНУРС ради на једном од  најзначајнијих пројеката – Енциклопедији Републике Српске. У оквиру међународне сарадње потписани су споразуми са више академија, остварено је чланство у Међународном вијећу за науку, а у току је реализација чланства у АЛЛЕА – европској федерацији академија, те би у том смислу помоћ САНУ била драгоцијена.

Након разговара чланова извршних одбора и дискусије присутних академика и гостију, закључено је да ће чланови АНУРС и САНУ увијек бити позивани као учесници или гости у свим активностима које једна од академија организује, а руководства академија повремено ће се састајати и учествовати на годишњим скупштинама.
Све научне активности покретаће одјељења двију академија. У наредном периоду, на основу предлога одјељења биће сачињен заједнички програм рада за 2016. годину.
Овај сусрет окончан је свачаним чином потиписавања Споразума о сарадњи, који је у име АНУРС потписао академик Рајко Кузмановић, а у име САНУ академик Владимир Костић.

Читања 825


Штампај

2017© btgport.net