Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ АНУРС НА САСТАНКУ ПРОГРАМСКОГ ОДБОРА ИНТЕРАКАДЕМИЈСКОГ САВЈЕТА ЗА ЈУГОИСТОЧНУ ЕВРОПУ, У СКОПЈУ 11. и 12. јуна 2015.
10.06.2015.

Делегација Академије наука и умјетности Републике Српске у саставу академик Рајко Кузмановић, предсједник и академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар учествоваће у раду Програмског одбора Интеракадемијског савјета за југоисточну Европу 11. и 12. јуна 2015. године.
Интеракадемијски савјет за југоисточну Европу је заједничко тијело академија из овог региона, које је основано 2001. године Венецијанском декларацијом и од тада дјелује у циљу повезивања академија око рјешавања актуелних питања из области науке.
Овогодишњи састанак ће се одржати под покровитељством Македонске академије наука и умјетности, а на њему ће бити разматрано питање сарадње академија чланица Интеракадемијског савјета и могућности активнијег повезивања ради учешћа у заједничким научноистраживачким пројектима, као и актуелизовање других видова сарадње. На састанку ће такође бити отворена дискусија о заједничкој конференцији за Западни Балкан, која се одржава у Халеу 16. и 17. јула 2015,  у организацији Њемачке националне академије наука Леополдина на тему „Перспектива Европе – изградња будућности уз науку“.
Предсједник АНУРС академик Рајко Кузмановић и генерални секретар академик Драгољуб Мирјанић имаће званичне разговоре са предсједником Македонске академије наука и умјетности академиком Владом Камбовским, како би се утврдиле наредне заједничке активности двију академија. Академија наука и умјетности Републике Српске и Македонска академија наука и умјетности потписале су Споразум о сарадњи 2013. године, и од тада су радиле на два заједничка међународна пројекта на тему обновљивих извора енергије.


Читања 755


Штампај

2018© btgport.net