Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

АКТИВНОСТИ АНУРС-а 22. и 23. децембра 2014. године
19.12.2014.

У складу са планираним Програмом рада за 2015. годину,  Академија наука и умјетности Републике Српске организује четири значајна скупа 22. и 23. децембра 2014. године.

1.    Седми међународни научни скуп ``Савремени материјали`` одржаће се 22. децембра 2014. године у Великој сали АНУРС-а са почетком у 9,00 часова.
Скуп ће свечано отворити предсједник Академије, академик Рајко Кузмановић, а поздравни говор одржаће министар науке и технологије проф. др Јасмин Комић.
На овогодишњем скупу биће презентовано 82 научна рада у оквиру пленарних предавања и постер презентација. Велики број радова који ће бити саопштени на скупу представљају најновије резултате истраживања у областима у којима се користе савремени материјали. Учесници скупа су угледни научници из Јапана, САД, Италије, Словеније, Турске, Велике Британије, Грчке, Кине, Македоније, Србије, Хрватске и Републике Српске.
Овај скуп има посебан значај за научне и стручне кругове Републике Српске, јер омогућава нашим домаћим научницима да се повежу са научним и истраживачким институцијама из иностранства, те на тај начин учествују и прате савремене збивања из ове области, која је данас у врху приоритета истраживања најразвијенијих земаља у свијету.

2.    Промоција књиге „Ватикан и Први светски рат 1914 -1918“, аутора академика Драгољуба Р. Живојиновића, одржаће се 22. децембра 2014. године у Великој сали АНУРС-а са почетком у 19,00 часова.
Ово дјело представља трилогију која се састоји из књига „Надметање у борби за мир“, „Крах старог поретка“ и „Србија на удару“.
О књизи ће говорити проф. др Никола Б. Поповић, дописни члан АНУРС-а, проф. др Слободан Г. Марковић са Факултета политичких наука из Београда и аутор књиге, академик Драгољуб Р. Живојиновић, редовни члан Српске академије наука и уметности.
Промоцију ће свечано отворити и госте поздравити предсједник АНУРС-а академик Рајко Кузмановић.

ПОЗИВНИЦА

3.    Редовна сједница Скупштине Академије наука и умјетности Републике Српске одржаће се 23. децембра 2014. године у Малој сали АНУРС-а на првом спрату са почетком у 11,00 часова.
Одржавање редовне сједнице Скупштине АНУРС-а веома је битно за рад и функционисање институције, јер је Скупштина  највишти орган Академије, која утврђује и потврђује правце дјеловања Академије. На овој сједници биће усвојени најбитнији документи, а то су Извјештај о раду АНУРС-а у 2014. години, Програм рада АНУРС-а за 2015. годину, Информација о финансијском пословању АНУРС-а у 2014. години, Буџет и финансијски план за 2015. годину, те Информација о изради Енциклопедије Републике Српске. Такође, на овој сједници, биће покренут поступак за избор нових чланова АНУРС-а, који ће бити настављен у току 2015. године према Статуту Академије, Конкурсу и Критеријумима за избор чланова Академије.

4.    Промоција књиге „Узлети медицине – разговори са Војком Ђукићем“ биће одржана 23. децембра 2014. године у Великој сали АНУРС-а са почетком у 13,00 часова.
Проф. др Војко Ђукић је угледни научник, редовни професор Медицинског факултета у Бањој Луци и Београду, и љекар на Клиничком центру у Београду, а  члан Академије наука и умјетности Републике Српске изван радног састава је од 2012. године. У овој књизи садржани су искуство и виђење угледног научника и професора Војка Ђукића, који је свој радни вијек посветио развоју медицинске науке и струке.
О књизи ће говорити академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а, проф. др Милош Јовановић, проф. др Војко Ђукић, дописни члан АНУРС-а, Милош Јевтић, аутор књиге и Милан Тасић у име издавача „Београдска књига“.

ПОЗИВНИЦА


Читања 1259


Штампај

2017© btgport.net