Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

Округли сто „Генетички модификовани организми (ГМО) – научни и етички аспекти, производња и коришћење“, уторак, 16. децембар 2014.
11.12.2014.

У Академији наука и умјетности Републике Српске одржаће се округли сто „Генетички модификовани организми (ГМО) – научни и етички аспекти, производња и коришћење“ у уторак, 16. децембра 2014. године у 9 часова и 30 минута.
Од самог почетка гајења генетички модификованих биљака и производње хране од ГМО води се научна и друга расправа о безбједности употребе, посљедицама на здравље људи и на животну средину, као и о непходности обиљежавања хране добијене од ГМО. Ризици гајења и употребе хране од ГМО нису у потпуности познати и до детаља разјашњени. Основни ризици заједнички за све ГМО односе се на чињеницу да је процес њиховог настанка праћен мутацијом, уношењем гена из хомологих и хетерологих еволуционих организама, што ствара могућности да се промјене генома наставе и касније, током комерцијалне употребе. Такве појаве могу изазвати промјене у животној средини и живим организмима.
Схватајући све проблеме, појаве, полемике, етичке изазове и ризике Одјељење природно-математичких и техничких наука АНУРС-а (Одбор за биотехничке науке и Одбор за животну средину, просторно планирање и одрживи развој) организује овај округли сто, са жељом да, кроз излагања компетентних истраживача, дискусију и закључке, допринесе идентификацији и сагледавању проблема који у овој области постоје.


ПРОГРАМ РАДА

Читања 2130


Штампај

2017© btgport.net