Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

Симпозијум „Функционална анатомија, патологија, дијагностика и терапија крвних судова главе и врата“, 28. новембар 2014.
24.11.2014.

Одбор за хроничне незаразне болести Одјељења медицинских наука АНУРС-а организује Симпозијум „Функционална анатомија, патологија, дијагностика и терапија крвних судова главе и врата“.
Симпозијум ће се одржати у Великој сали АНУРС-а, у петак 28. новембра 2014, са почетком у 14.00 часова.
Мождани удар је једна од најтежих и најчешћих болести савременог човјека. То је не само велики здравствени већ и социјално-економски проблем. На глобалном нивоу, по узроку смртности је на трећем, а инвалидитета на првом мјесту. Најчешћи узроци можданог удара су патолошке промјене на крвним судовима врата и главе (40−60%). Фактори ризика који доводе до њих су: повишен крвни притисак, шећерна болест, срчане болести, повишени липиди у крви, пушење, гојазност, стрес и раније појаве ове болести код чланова породице. 
У Републици Српској постоји велики број становника са тзв. факторима ризика за настанак можданог удара који нису у могућности да ураде ултразвучно испитивање истих. Најчешћи разлози за то су: недостатак кадрова, недовољан број ултразвучних апарата, искљученост из здравственог осигурања и немогућност плаћања прегледа у приватним здравственим установама. Присутна је и тенденција негативног природног прираштаја (старење становништва, због све већег броја умрлих у односу на рођене).
Циљ организовања овог симпозијума је да се подигне ниво знања здравствених радника о физиологији и патологији крвних судова врата и главе. Самим тим ће се и здравствено стање становништва подићи на виши ниво (спречавање смртности, смањење инвалидности) и смањити трошкови издвајања за здравствену заштиту и за његу непокретних особа чија је имобилност проузрокована инфарктом мозга.

ПРОГРАМ РАДА

Читања 2643


Штампај

2017© btgport.net