Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП „ПРВИ СВЈЕТСКИ РАТ – УЗРОЦИ И ПОСЉЕДИЦЕ“
30.05.2014.

Данас је у Академији наука и умјетности Републике Српске почео са радом Међународни научни скуп „Први свјетски рат – узроци и посљедице“. У току дводневног рада скупа биће изложено преко 40 реферата истакнутих научних радника из Републике Српске и цијеле Босне и Херцеговин, Србије, Црне Горе, Мађарске, Њемачке и Грчке.
Свечаном отварању скупа присуствовало је око 100 учесника, од којих и представници институција власти, дипломатског кора и других институција науке и културе из Републике Српске.
Скуп је отворио предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић, који је оцијенио да је без обзира на тешке околности узроковане природним катастрофама, било од значаја одржати овај скуп, у скромнијем амбијенту, али са снажним порукама које ће јасно указати на праве узроке и посљедице почетка Првог свјетског рата.
Скупу су се обратили предсједник Организационог одбора академик Драго Бранковић, изасланик предсједника Републике Српске др Синиша Каран, представник САНУ академик Драгољуб Живојиновић, представник ЦАНУ академик Зоран Лакић, амбасадор Републике Србије Њ.Е. Станимир Вукићевић и замјеник амбасадора Руске федерације у БиХ госп. Керестеџијанц Алексеј.
Након уводног дијела, настављен је рад у сесијама према утврђеном програму рада.

Говор предсједника АНУРС-а на отварању скупа
Говор академика Драге Бранковића на отварању скупaЧитања 2449


Штампај

2017© btgport.net