Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ДВЈЕСТА ГОДИНА ОД ЊЕГОШЕВОГ РОЂЕЊА“
06.12.2013.

Одјељење књижевности и умјетности Академије наука и умјетности Републике Српске организовало је, 6. децембра 2013. године, са почетком у 13,00 часова, у Амфитеатру АНУРС-а, округли сто на тему „Двјеста година од Његошевог рођења”.
Округли сто отворио је академик Љубомир Зуковић, потпредсједник АНУРС-а, а поднесени су сљедећи реферати: академик Рајко Петров Ного, Слово о Његошу; академик Радован Вучковић, Андрић о Његошу; академик Војислав Максимовић, Његошев секретар Димитрије Милаковић (1806–1858); академик Љубомир Зуковић, Његош о поезији и поетама; академик Слободан Реметић, Вук и Његош на стази богаћења лексичког фонда српског језика, и проф. др Бранко Летић, дописни члан АНУРС-а, Хришћански подтекст Његошеве песме „Ноћ скупља вијека”.
Овај округли сто Академија наука и умјетности Републике Српске организовала је због немогућности одржавања планираног тродневног међународног научног скупа „Његош у свом и нашем времену”, који је, у саорганизацији са Матицом српском и Српском академијом наука и уметности, требало да се одржи у Новом Саду, Београду и Бањој Луци, 6, 7, и 8. новембра ове године. У контексту наведених околности, организациони одбор неодржаног скупа препоручио је да три поменуте институције, у складу са својим кадровским, материјалним и другим могућностима, дају допринос обиљежавању овог значајног јубилеја – два вијека од рођења великог српског пјесника Петра II Петровића Његоша.

Читања 3422


Штампај

2017© btgport.net